Vår Ingredienspolicy
Alltid Naturlig & Ekologisk Hudvård Tillfälligt stängt Nylansering i Mars 2020

SOFTSKINS INGREDIENSPOLICY

VÅRA VÄRDERINGAR

Softskin säljer ekologiska hudvårdsprodukter, men det som gör oss unika är att vi ser bortom ekologiska certifieringar och heta nyheter – för att sätta din hälsa i fokus. Vi har bara det bästa inom naturlig och ekologisk hudvård! 
 • Naturliga & Ekologiska
 • Ej testade på djur
 • Noggrant utvalda efter innehåll

HUR VI VÄLJER PRODUKTER

När Softskin startade 2006 låg fokuset på produkter med rent innehåll. När sortimentet var rent fokuserade vi istället på funktion och kvalitét. Idag när rent innehåll, funktion och kvalitét är en självklarhet i vårt sortiment står hållbarhet på tur. Produkter med miljösmarta förpackningar, som kommer från närområdet, kvinnocooperativ i u-länder eller småjordbruk tar vi gärna in. När man stöttar kvinnor och småjordbruk i fattiga länder får barnen en chans att gå i skolan. Otroligt viktigt tycker vi!
Vi har ett rätt så stort sortiment idag och mycket måste klaffa för att få en plats i butiken. Vi strävar hela tiden åt att inte ha ett stort utan att ett så rent, bra, hållbart och varierat sortiment som möjligt.

  ANIMALISKA INGREDIENSER

  Bivax, honung, ullfett, silkesproteiner, shellack och karmin (rött färgämne i en del smink) är de animaliska ingredienser som kan finnas i våra produkter.

   MILJÖTÄNK

   Softskin.se återanvänder kartonger & packmaterial så långt det går. Vår packtejp är fullt nedbrytbar och därför snäll mot miljön. Softskin.se använder sig av vindkraftsproducerad klimatneutral el vilket besparar miljön från tonvis av koldioxidutsläpp.

   INNEHÅLL & INGREDIENSER

   Att lista ingredienser i skönhetsprodukter som inte är bra för vår hälsa skulle bli oändligt lång. Här listar vi ämnen som kan förekomma i ekologiska hudvårdsprodukter men som vi valt att utesluta ur vårt sortiment. Vi bryr oss om vår miljö och hälsa!

   Listan fylls utökas när vi hittar fler ämnen i ekologiska & naturliga produkter som Softskin tackar nej till. Listan kan även ändras/uppdateras allt eftersom det kommer nya studier eller rekommendationer.

   Ammonium laureth sulfate

   Samma egenskaper som SLS (se nedan). Tvålämne som kan vara kontaminerat med giftiga orenheter som ethylene oxide och 1,4-dioxane.

   SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
   schampo

   Ceteareth-20
   Är en surfaktant dvs. ett ytaktivt ämne, ett lösningsmedel som irriterar ögon och hud. Vid framställning av ceteareth-20 kan dessutom spår av det giftiga ämnet 1,4-dioxane finnas kvar. 1,4-dioxane är en oönskad biprodukt som är giftig och misstänks starkt vara cancerframkallande. På en skala 0-10 (där noll är helt ofarlig) ligger 1,4-dioxane på 10.

   SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
   hårgel 

   Cocamidopropyl betaine
   Ett tvålämne som innehåller spår av nitrosaminer (cancerframkallande, allergiframkallande). Läs vårt blogginlägg om detta här >>>

   SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
   löddrande produkter

   Dimethicone
   Silikonolja som misstänks vara belastande för miljön, svårnedbrytbar och bioaccumulativ (ansamlas i allt levande). Täpper till porer och kan orsaka orenheter/acne.

   SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
   Hårbalsam, body butters

   Dodecane
   Kommer från petroleumolja och är svår för naturen att bryta ner. Egenskapsmässigt lik silikon och används oftast i smink för att göra den vattenfast. På SoftSkin får produkter endast innehålla dodecane från vegetabiliska oljor. Certifieringsorganen NaTrue samt BDIH godkänner endast dodecane med naturligt ursprung (växt). 

   SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
   Smink (mascaror, eyeliners etc)

   EDTA (ethylenediaminetetraacetic acid)
   Det finns många varianter av EDTA. Ämnet förekommer inte naturligt utan är alltid en tillsats i produkter. Deras egenskaper är konserverande, stabiliserande och förstärkande. EDTA binder metallföreningar och hindrar dem från att penetrera huden. EDTA i sig är en ganska stor förening som absorberas dåligt av huden och ofarlig. Däremot ökar den absorptionen av andra ämnen, så det gäller att ha koll på de andra ämnena i produkten i fråga. För de som inte är så insatta i ingredienslistor och kemikalier är tipset att undvika EDTA då de flesta rena och gröna tillverkare inte brukar använda sig av ämnet. 

   SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
   Hårvårdsprodukter, diverse krämer.

   Nanopartiklar
   Alla sorters partiklar i nanostorlek (mycket, mycket litet!) är nanopartiklar. Inom kosmetika är det vanligen finmalda mineraler i ex. smink, tandkräm och solkräm. Nanopartiklar är relativt nytt och inte helt utrett kring hälsopåverkan. Partiklarna är så små att de stannar kvar och sprids i kroppen. De är så små att de t.o.m. kan förflytta sig upp till vår hjärna. P.g.a. alltför många frågetecknen kring detta har SoftSkin valt att utesluta dessa partiklar från sortimentet. Som tröst ska det komma en ny lag för märkning av just nanopartiklar så att vi enkelt kan se om en produkt innehåller dessa partiklar eller inte.

   SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
   solkrämer, smink, bambu-tandborstar

   Phenoxyethanol
   Konserveringsmedel som kan irritera hud, ögon och lungor. Produkter med phenoxyethanol rekommenderas inte till barn under 3 år, gravida/ammande. Om halten är 1% eller lägre (räknat på summan av alla produkter man använder) anses ämnet vara säker att använda.  
   SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):

   alla sorters hud- & hårvårdsprodukter, även smink.

   Propylenglykol
   Är en typ av alkohol som vanligen används som fuktighetsbevarande medel. Ämnet är irriterande för huden och allergiframkallande även i låga doser som 2%.

   SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
   olika slags krämer, deodorant

   Quartz Powder (silica crystalline)
   En mineral som är en vanlig typ av silicon dioxide eller crystalline silica. Inandning av detta ämne i stora mänder är associerad med pulmonell silicosis dvs allvarlig lungsjukdom. Kopplingar till en rad andra allvarliga sjukdomar förekommer vid långtidsexponering av detta ämne. Quartz powder är däremot helt ofarlig i flytande eller fasta produkter, dvs när det är bundet och inte kan damma och inandas.

   SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
   puder, rouge, ögonskuggor och i flera andra torra sminkprodukter.

   Salicylsyra
   Ämne bl.a. mot acne, mjäll och har konserverande egenskaper. Får användas i kosmetiska produkter och matprodukter I begränsade mängder. Misstänks vara giftig, skadlig för det centrala nervsystemet, irriterande för huden och ögonen.

   SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
   krämer, tvålar (flytande/kräm), ansiktsrengöring, produkter mot acne

   Silica
   Vanlig och ofarlig beståndsdel i sand. Finmald silica ex. i torrt och flyktig smink (löst puder) är inte bra att andas in och anses vara hälsoskadlig för våra lungor. Finmald silica som inandas misstänks ansamlas i kroppen utan att brytas ner eller på annat sätt komma ut ur kroppens system.

   Referenser förutom EWG's Skin Deep:
   The response of lung epithelium to well characterised fine particles, Samantha A. Murphy, 1998.
   (Visar att amorph silica initierade lungskador som förvärrades med tiden efter exponering).

   Comparing study of the effect of nanosized silicon dioxide and microsized silicon dioxide on fibrogenesis in rats.
   (Efter 1 månad, hade försöksråttorna nått stadie l resp. ll och lll av lungsjukdom. Båda gav upphov till lungsjukdom, men värst var det för det mikroniserade silican).


   Uppdaterat: Vi har gjort en ny utvärdering av silican där vi bedömt att risken för inandning av en lös (mineral)ögonskugga är minimal. Risken för inandning av en pressad ögonskugga är desto mindre, näst intill obefintlig. Vi har därför valt att ha pressade ögonskuggor med silica i vårt sortiment. Nolltolerans gäller fortfarande för kristallint silica.

   SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
   mineralsmink och vanligt smink ex. Foundation, puder, rouge etc.
    

    

   Silikoner, Dimethicone
   Ofarlig. Silikoner är mjukgörande för huden. Vid långvarig användning täpps hudens porer till och hindrar huden från att uppta fukt på ett naturligt sätt. Huden kan därför bli torrare vid långvarig användning. SoftSkin väljer att utesluta silikoner av denna anledning. Det finns massor av ofarliga mjukgörare som i längden inte torkar ut huden.

   SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
   olika slags krämer, hårprodukter 

   Sodium coco sulphate
   Är en förtvålad fettsyrablandning (oftast från kokosnöten). Pga att den verkar irriterande och mer uttorkande (jämfört med övriga tensider i vårt sortiment) på känslig hy har vi valt att utesluta produkter innehållande Sodium coco sulphate. Läs vårt blogginlägg om detta >>> 

   SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
   löddrande produkter

   SLS (sodium lauryl sulfate) och SLES (sodium laureth sulfate)
   Två mycket vanliga tvålämnen. Billiga att framställa och löddrar väldigt bra. Dock är de irriterande för huden, speciellt runt ögonen, munnen och hårbotten. Ämnena kan även vara kontaminerat med giftiga orenheter som 1,4-dioxane under framställning/tillverkning.

   SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
   Alla produkter som löddrar.  

   Zinkpyrition
   Populärt att ha i mjällschampo, kosmetika samt i båtbottenfärger. Ämnet är mycket bra på att hindra tillväxten av mikroorganismer. Zinkpyrition är allergiframkallande och irriterande för hud och ögon och är mycket giftigt för vattenlevande organismer (fiskar, kräftdjur m.fl.). I Sverige används ca 2.4 ton zinkpyrition i båtbottenfärger och 10 ton i schampo. Användningen av zinkpyrition på båtar är begränsad, medan det inte finns några som helst restriktioner för ämnet i kosmetika.

   SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
   Mjällschampo.

   Referenser: EWG's Skin Deep


   Softskin ingredienspolicy
   Softskin kontrollerar