Ekologisk hudvård, hårvård, smink, makeup, kroppsvård, kosmetika och skönhetsprodukter | Softskin
Alltid Naturlig & Ekologisk Hudvård Mot djurförsök Handla Tryggt
040-65 120 00 info@softskin.se

Inlägg taggade med "nyttigt"

Lip intimate care

Hur man bäst tvättar underlivet

Hur underlivet mår är inget man vanligtvis pratar om. Vi tycker tvärtom, att vi måste prata mer om det...

Henné Organics

Recension på Henné Organics

Det finns inga tvivel om att det är otroligt lyxiga produkter. Vi hade höga förväntningar och de har inte gjort oss besvikna...

Eteriska oljor

Förkylningstider - 5 Tips på hur eteriska oljor kan vara till hjälp 

Med ett eteriska oljor kan du helt naturligt och enkelt komma på fötter igen. Ren eterisk olja är mycket koncentrerad...

Två goda sätt att få i sig gurkmeja varje dag för vackrare hy

Två goda sätt att få i sig gurkmeja varje dag för vackrare hy

Gurkmeja är stark antiinflammatorisk och 10 gånger starkare som antioxidant än vitaminer. Gurkmejan har många hälsofördelar, bl.a. förbättrar den matsmältningen, reglerar blodsockernivån och stärker levern. Det är det gula pigmentet curcumin som är så nyttig och antiinflammatorisk. Det är också en ört vars positiva hälsoegenskaper stöds av tusentals vetenskapliga studier. 

Gurkmeja och huden

Inom hudvård är det fördelaktigt att äta gurkmeja om man har akne, reaktiv, röd, inflammerad och tilltäppt hud. Gurkmeja är även bra att äta om man har mycket allergier. Eftersom gurkmejan är en sådan stark antioxidant är den väldigt effektiv mot fria radikaler och motverkar hudens åldrande. 

Gurkmeja har såklart goda effekter när den appliceras på huden och det finns massvis av recept på ansiktsmasker med gurkmeja på nätet. Men tänk på att huden blir gul av gurkmejan. Därför tycker jag hellre att vi ska äta den :D

Få i dig gurkmeja varje dag

Det måste vara gott och enkelt, annars blir det aldrig av. Det finns massvis med recept på gurkmeja drycker och shots men dessa två gillar jag allra bäst. Den ena är väldigt enkel att göra och den andra är galet god!

Tänk på att gurkmejan är väldigt mild och är ofarlig även om man äter mycket av den. Den rekommenderade dagliga dosen är 1 matsked gurkmeja. Värt att veta är att gurkmejans positiva hälsoeffekter inte förstörs när den hettas upp. Därför är gurkmeja lika nyttig i grytor och varma drycker. Svartpeppar är också ett måste ihop med gurkmejan då den innehåller piperin som sägs öka upptaget av gurkmejan upp till 2000%! 

guldmjölk

Gurkmejamjölk eller guldmjölk

Första gången jag drack guldmjölk var i Skottland på ett jättemysigt hälsofik. Superenkel och väldigt gott! 

Använd stort glas eller mugg.
1 msk gurkmeja
1 tsk kanel 
1-2 nypor svartpeppar
Varm havremjök (eller mandelmjölk)



Gurkmeja shot
Bild lånad från Food Pharmacy.

Zlatans gurkmejashot à la Food Pharmacy

Denna shot har jag druckit varje morgon nu i snart ett halvår och känns riktigt bra! Nu är jag också ett hälsofreak och tycker att allt nyttigt smakar gott, men om ni har ingredienserna hemma så prova! Den är extra god när man kör den i mixern, men funkar bra att röra ihop med sked i glas. Om shoten ska blandas direkt i ett glas så häll i oljan sist, innan du fyller upp med juice. Annars blir det klumpigt. Receptet är från Food Pharmacy - bästa gurkmejashot ever. 

1 msk gurkmejapulver
1 knivsudd cayenne- eller svartpeppar
1 knivsudd kryddnejlika
1 tsk kanel
1 msk citron
1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja
1 dl valfri juice eller vatten

Använd äkta kanel

Tänk på att äta äkta kanel dvs Ceylonkanel eller Ceylon Cinnamon. Den "vanliga" kanelen dvs Kassiakanelen eller Cinnamomum cassia innehåller kumarin, vilket i höga doser kan skada levern. Livsmedelsverkets råd är att inte äta kassiakanelen regelbundet. För vuxna gäller max. 1 tesked per dag och en halv tesked per dag för barn för att undvika risk för leverskador. 


Softskin Annas krispiga glutenfria pepparkakor

Softskin Annas krispiga glutenfria pepparkakor

Bjöd på glutenfria pepparkakor sista dagen innan jul i butiken. Japp, vegan och utan vitt socker. Lite nyttigare pepparkaksvariant helt enkelt! Som lovat kommer receptet här på Softskin Magazine. 

200 grader, 5-7 min. Tiden beror på stor- och tjockleken. 

Ingredienser

60 g mjuk eller smält kokosolja (ekologisk, kallpressad)
37 g Plant havre matlagningsgrädde 
*2.5 dl urkärnade mjuka och färska dadlar

0.5 dl kokossocker
1 tsk bikarbonat
2 msk pepparkakskrydda
1 msk psyllumfröskal pulver
0.5 dl majsstärkelse
0.5 dl kokosmjöl
**0.5 dl quinoamjöl
**1.5 dl bovetemjöl
nypa salt 

* skala dadlarna om man vill trycka ut former. Ska de bara kavlas ut eller skäras i bitar går det bra med skalet på. 
** jag tror quinoamjölet kan ersättas av bovetemjöl. Häll inte i all bovetemjöl på en gång, utan spara lite till utbakningen. 

Gör såhär

Blanda först de blöta ingredienserna: kokosolja, grädden och dadlarna. Rör sedan i de torra ingredienserna. Spara en del bovetemjöl till utbakningen.
Degen ska inte klibba och fastna på skål och händer. Den är ganska svår att kavla ut, då den gärna fastnar på kaveln. Det kan bli tufft om småbarn vill vara med att kavla.  

För att göra former så görs det bäst genom att kavla ut degen på bakplåtspapper/plåten. Efter att ha tryckt ut olika former får man ta bort allt runtomkring så kakorna får ligga kvar. Man kan också bara kavla ut oregelbundna bitar som på bilden, skära ut stavar eller munsbitar. 

Första gången? Vakta dem den sista tiden om du gör tunna kakor. Det går snabbt i slutet och bränns lätt. De är ganska mjuka direkt ur ugnen men svalnar snabbt och blir superkrispiga! Blir de inte krispiga behövs mer bovetemjöl :D

Lycka till och god jul!

ARTIKEL 1-2 AV 2.1  | Visa alla 
GOOD STUFF TO READ
Instagram
TEAM SOFTSKIN
Anna
Cecilia

Vi som bloggar här är Anna (kvinnan bakom Softskin) och Cecilia (CIDESCO hudterapeut). Här delar vi med oss allt som rör ekologisk skönhet och hållbar livsstil. Om det är något speciellt du vill läsa om, så tveka inte med att höra av dig till oss!