Få bort akne på bröst och rygg
Alltid Naturlig & Ekologisk Hudvård Mot djurförsök Handla Tryggt
040-65 120 00 info@softskin.se

Softskin Magazine

Akne på bröst och rygg - råd och tips

Akne på bröst och rygg - råd och tips
Akne på bröst och rygg kan kännas lika besvärligt som i ansiktet. I denna artikel förklarar vi varför man får akne på dessa områden och hur du på bästa sätt tar hand om huden för att att minska och motverka den.  


Varför akne på bröst och rygg?

På bröst och rygg har huden, precis som i ansiktet, många och stora talgkörtlar. Dessa producerar talg för att hålla huden mjuk och smidig. Talg (eller sebum) är en del av hudens syramantel som huden behöver för att skydda sig. Vid vissa perioder i livet, t.ex under puberteten, eller om huden är i obalans så överproduceras talg. I denna miljö trivs akne-bakterien alldeles utmärkt och då kan akne dyka upp. 

Så här sköter du huden på bröst och rygg

Om man har problem med akne på bröst och rygg är det extra viktigt att inkludera dessa områden i sin rengöringsrutin. Vi är noga med att rengöra ansiktet och tänker ofta inte på att även bröstområdet (dekolletaget) och övre delen av ryggen exponeras och utsätts för luftföroreningar och smuts. Man behöver helt enkelt få bort överskott av talg, orenheter och döda hudceller och öppna upp huden. Det är när porerna blir tilltäppta som aknen slår till. Lösningen är att skrubba och återfukta - att hålla områdena rena så att porerna inte täpps igen. 


Produkter att använda till ryggen

Med Eco By Sonya Tan Remover Glove tillsammans med Loelle Black Soap får du enkelt bort orenheter och döda hudceller. Den innehåller bl.a neem olja, salt och aloe vera juice som har antibakteriella och renande egenskaper. Föredrar du en färdig skrubb, är Eco by Sonya Pink Himalayan Salt Scrub produkten för dig. Den skrubbar fint och tillför huden viktiga mineraler och spårämnen. Smörj sedan in ryggen med Aloe 24/7. Det är en aloevera gel som innehåller vattenmelonolja, vilken löser upp talg, samt renande eteriska oljor som citrongräs och rosmarin. 


Produkter att använda till bröstområdet

Detta område har tunnare hud än ryggen så man får vara lite mer försiktig vid skrubbningen. Här passar ansiktsprodukter bäst.
Eco by Sonya Super Acai Exfoliater skrubbar huden ren med salt och krossat acaipulver medan Suki Exofliating Foaming Cleanser skrubbar med socker. Båda är bra  till både ansikte och dekolletage. 
Har du beröringskänslig hud eller områden med många gula postuler, använd Evolve Miracle Mask eller Juice Beauty Green Apple Peel. Dessa lägger du på som en mask och huden exfolieras av AHA-syror. Ingen skrubbning. De sköljs av efter 10 minuter och arbetar så att säga på egen hand. 
Smörj sedan in med Aloe 24/7 och avsluta med Eco by Sonya Super Fruit Hydrator eller Juice Beauty Oil Free Moisturizer. Krämerna ger huden extra fukt och de innehåller ingredienser som motverkar akne. 


Viktigt att tänka på vid akne med gula postuler

På områden med akne med gula postuler som kan spricka ska du inte skrubba, eller åtminstone vara väldigt försiktig. Postulerna får inte öppnas upp då risken är att bakterierna sprids ut på huden.  Använd istället en peeling som exfolierar med AHA-syror.  


Andra tips

  • Tvätta av huden runt bröst, nacke och rygg med en mild tvål efter schampo och balsam. Annars är risken att dessa ligger kvar på huden och speciellt balsam kan vara fett och täppa till. 
  • Har du långt hår sätt upp det i en tofs så att det inte ligger emot rygg och nacke.
  • Ha luftiga kläder som inte sitter åt för mycket. Med tajta kläder blir huden varm, man svettas och det kan ge upphov till mer akne.
GOOD STUFF TO KNOW BY CECILIA

Omnämnda produkter

Kommentarer

2 Kommentarer
#1
Katja Aittaniemi
Bra tips för det är känsligt att prata om :)
Den 19 september kl. 17:02
#1
Softskin
@Katja Aittaniemi: Tack! Jo det var så vi tänkte. Viktigt att lyfta upp :)
Den 20 september kl. 09:53
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: JhDdT4 (motverkar spam)
Instagram
TEAM SOFTSKIN
Anna
Cecilia

Vi som bloggar här är Anna (kvinnan bakom Softskin) och Cecilia (CIDESCO hudterapeut). Här delar vi med oss allt som rör ekologisk skönhet och hållbar livsstil. Om det är något speciellt du vill läsa om, så tveka inte med att höra av dig till oss!