Ekologisk hudvård - Vilken brun utan sol är bäst?
Alltid Naturlig & Ekologisk Hudvård Mot djurförsök Handla Tryggt
040-65 120 00 info@softskin.se

Softskin Magazine

Vilken brun utan sol är bäst?

Vilken brun utan sol är bäst?
Våren är på gång - man tittar sig i spegeln och konstaterar att man är blek. Lite färg och hälsosam ton hade känts bra. Då är brun utan sol (BUS) produkter räddningen för att sätta lite färg på tillvaron. Vi är så glada över att det idag finns ett stort utbud av naturliga och ekologiska BUS-produkter som är lätta att applicera och ger en trovärdig snygg solbränna samtidigt som de är vänliga mot vår hud och vår planet. Här guidar vi dig så du enkelt kan hitta den brun utan sol produkt som passar dig bäst.

Hur fungerar det - varför blir huden brun?

DHA (Dihydroxyacetone) är det ämne som finns i produkterna som gör att man blir brun. Det är ett naturligt sockerämne som reagerar med aminosyror i det yttersta hudlagret och är inget som skadar huden. DHA går in i det översta hudlagret som till största del består av döda hudceller, reagerar med aminosyror i dessa och gör huden “brun”. Effekten brukar hålla i sig ett par dagar, så man får fortsätta att smörja in sig regelbundet om man vill behålla solbrännan. Produkterna ger inget solskydd och skyddar alltså inte mot solens strålar.

Läs gärna: Våra 3 bästa ekologiska solkrämer till ansiktet

Är brun utan sol farlig?

Brun utan sol produkter är ofarliga att använda. DHA påverkar endast det yttersta hudlagret och det är ett mycket bättre alternativ än att ligga och sola. Det som man bör tänka på är de övriga ämnena i en BUS produkt. Vi anser att en ekologisk brun utan sol produkt är det bästa valet. Då slipper man syntetiska parfymer och portilltäppande ämnen. Om man vill dölja ojämnheter eller akneärr är det extra viktigt att produkten låter huden att andas. 

Tänk på att det endast är det yttersta hudlagret som får brun färg. Huden undertill är fortfarande lika blek och man måste därför använda solskydd om man ska vistas i solen. Att bygga på en grundfärg inför en solsemester är en bra idé, men använd inte brun utan sol under din solsemester. När DHA utsätts för sol frisätts fria radikaler (vilket bl.a. får huden att åldras). Sola därför aldrig med BUS på huden.

För gravida är en ekologisk brun utan sol säker att använda. Dock ska man alltid göra ett allergitest först, då man kan vara allergisk mot naturliga ämnen oavsett om man är gravid eller inte. 

Så här väljer du din brun utan sol produkt!


ekologisk brun utan sol

För dig som vill ha en lätt gyllene ton som går att bygga upp.

Eco By Sonya - Face Tan Water bygger gradvis upp en lätt solbränd hy på ansikte, hals och dekolletage. Det är en helt flytande produkt som kommer i en brun glasflaska och har en inre kork som gör att det är enkelt att hälla ut lite åt gången. Det är helt färglöst och innehåller inga oljor vilket gör att den passar speciellt bra till de som brukar få acne av brun utan sol krämer.

Eco By Sonya - Winterskin är en närande brun utan sol lotion för ansikte och kropp som passar ljus till medium hudtoner. Den ger en svag solbränna som kan byggas upp. Den är även en näringsrik fuktgivare och ger huden vacker lyster. 

Evolve - Sunless Glow Body Lotion är en näringsrik kroppslotion som gradvis ger huden en mycket diskret solbränna. Det är en lätt lotion, enkel att massera in med en svagt fruktigt doft.

Rosenserien Self Tan fungerar både till kropp och ansikte. Det är en ganska tunn kräm som är lätt att massera in och den har Rosenseriens karaktäristisk milda rosdoft. Färgen utvecklas under 4-10 timmar.


För dig som vill ha "jag har varit på semester" - ton

Eco By Sonya - Invisible Tan, passar medium till oliv hudtoner och ger en kraftigare nyans än Winterskin. Även denna kan byggas upp.


För dig som vill ha ordentlig solbränna snabbt

Eco By Sonya - Cacao Firming Mousse är en express brun utan sol mousse för kropp och ansikte som ger en lyxig djup gyllene solbränna till alla hudtoner. Denna ger mycket färg snabbt, redan efter 1 timme, och färgen fortsätter att utvecklas över upp till 48 timmar och ger därför en långvarig solbränna. GOOD STUFF FOR YOUR SKIN BY CECILIA

Omnämnda produkter

Kommentarer

2 Kommentarer
#1
Margareta
Hur långt efter att man smörjt in sig med brun utan sol kan man sola?
Den 15 april kl. 12:13
#1
Softskin
@Margareta: Tack för din fråga. Du kan sola efter 48 timmar. Tänk då på att smörja in dig med en solkräm.
Den 16 april kl. 10:57
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: xJVcUc (motverkar spam)
Instagram
TEAM SOFTSKIN
Anna
Cecilia

Vi som bloggar här är Anna (kvinnan bakom Softskin) och Cecilia (CIDESCO hudterapeut). Här delar vi med oss allt som rör ekologisk skönhet och hållbar livsstil. Om det är något speciellt du vill läsa om, så tveka inte med att höra av dig till oss!