Softskin Magazine
Alltid Naturlig & Ekologisk Hudvård Mot djurförsök Handla Tryggt
040-65 120 00 info@softskin.se

Softskin Magazine

Micellärt vatten

Därför är micellärt vatten en fantastisk 3-i-1 produkt!

Undrar du vad micellärt vatten är för något och varför det är så populärt? Vi reder ut fenomenet...

Weledas nya skin food produkter

Weleda släpper nya Skin Food produkter!

Vi har provat de nya Skin Food produkterna! Här kommer recensionerna...

Eteriska oljor

Förkylningstider - 5 Tips på hur eteriska oljor kan vara till hjälp 

Med ett eteriska oljor kan du helt naturligt och enkelt komma på fötter igen. Ren eterisk olja är mycket koncentrerad...

Lip intimate care

Hur man bäst tvättar underlivet

Hur underlivet mår är inget man vanligtvis pratar om. Vi tycker tvärtom, att vi måste prata mer om det...

5 tips på hur man kan använda neemolja

5 tips på hur man kan använda neemolja

Neemolja är en indisk olja med lång tradition och den är en viktig ingrediens inom Ayurvedisk medicin. Neemträdet kan bli 25 meter högt och kan leva upp till 200 år. Den kallpressad oljan utvinns ur trädets frökärnor. Den är trögflytande i konsistensen och har en säregen stark doft som vissa kan vara känsliga för.

Jag älskar produkter som är multifunktionella och som jag kan ha nytta av i vardagen. Neemoljan har många egenskaper men främst är den antibakteriell, antiseptisk och svamphämmande. Den kombinationen gör den mångsidig och här kommer tips på hur man kan använda den.

Naturligt miljövänligt insektsmedel mot ohyra och bladlöss

Visst är det tråkigt när chiliplantan eller en favoritväxt blir besökta av småkryp. Men, med neemolja får du enkelt och naturligt bort dem. 
Blanda 1 tsk neemolja med ½ tsk såpa i 1 liter vatten. Häll i en sprayflaska och spraya på dina växter. Man kan även spraya jorden och runt stammen.

Denna blandning kan användas till växter både inom- och utomhus, men var försiktig om du har nyckelpigor för det kan skada dem också.

Mjäll

Mjäll eller kliig hårbotten är inte roligt. Neemoljans egenskaper lugnar och hjälper hårbotten att komma i bättre balans. 
Blanda ett par droppar neemolja i ditt schampo eller balsam. Massera in och låt sitta ett par minuter och skölj ur. Upprepa regelbundet till problemet försvinner. 

Fotvård, nagel och fotsvamp

Svamp på fötter och naglar kan vara envist. Neemoljans svamphämmande egenskaper är till hjälp här. 
Gör ett fotbad. D
roppa 5-10 droppar i det varma vattnet och blanda runt, sitt en stund och slappna av. För yterliggare vård kan man göra en oljeblandning som man smörjer in fötterna med efteråt. Blanda 70 ml tistelolja och 30 ml neemolja, tillsätt 10 droppar teatree-olja och blanda i en flaska. Låt blandningen stå mörkt och svalt. 

Småsår och mindre hudirritationer

En olycka händer så lätt ! Man river sig när man jobbar i trädgården, barnen trillar av cykeln och skrubbar knäna eller man råkar skära sig när man ska vara mästerkock. Vid småsår, skrubbsår och hudirritationer kan neemoljans egenskaper vara till nytta.  
Blanda neemolja med en mer flytande vegetabilisk olja som t.ex rapsolja eller tistelolja. Ta 5-10% neemolja i blandningen. Stryk över området. 

Anti-mygg

Mygg tycker inte om doften av neemolja. Blanda kokosolja och neemolja (5-10%) och sätt på utsatta ställen på kroppen. Vill man dölja doften av neemolja, för egen del, så tillsätt ett par droppar eterisk olja (2 droppar/10 ml blandning). Förslagsvis lavendel eller citrongräs vars doft insekter inte heller tycker om. 


Neemoljan är trögflytande och kan stelna vid temperaturer under 20 grader. Vill man göra den mer flytande kan man försiktigt värma den i vattenbad.
Neemolja ska inte användas på små barn, av gravida eller om man ammar.


3 ekologiska ansiktsmasker du kan använda varje dag

3 ekologiska ansiktsmasker du kan använda varje dag

Ansiktsmask kan man använda 1-3 gånger i veckan, beroende på huden och produkten. Ansiktsmasker ger oftast snabba och synbara resultat. Det man kan förvänta sig är ex. klarare hudton, djuprengjord, återfuktad, mjuk och len hy.

Varför kan man inte använda ansiktsmask varje dag?

De flesta ekologiska ansiktsmasker innehåller absorberande leror och/eller syror. Leror absorberar smuts och oljor från huden, vilket kan verka uttorkande vid överdriven användning. Daglig användning av syror i högre koncentrationer (vilket det brukar vara i masker) gör huden väldigt tunn, vilket gör den överkänslig, öm och röd. I längden överproducerar huden hudceller för att kompensera den tunna huden vilket leder till grov, ojämn och torr hy. Tänk på att det kan gå bra att tänja gränserna i början, men i det långa loppet slutar det alltid med problem. Så ha alltid respekt för det som står på förpackningen gällande hur ofta masken kan användas.

Dessa ansiktsmasker kan användas varje dag

Det finns ett fåtal ansiktsmasker som kan användas varje dag. De är utan leror, starka syror och ger huden lugn, fukt, mineraler samt antioxidanter. De är snälla mot huden, men det innebär inte att man kan sova med dem eller låta de verka under en längre tid. Följ tidsrekommendationerna, speciellt om du maskar ofta. De är trots allt gjorda för korttidsverkan och ska sköljas bort från huden. Se videon där jag visar upp 3 ansiktsmasker för alla flitiga som älskar att maska ofta. Om du gillar videon, så prenumerera på vår YouTube kanal 💚 Klicka även på klockan som dyker upp bredvid prenumerationsknappen 🔔 Då får du nys om nya videos vi lägger upp 🙏🏼Produkter i videon

Suki Moisture rich brightening masque - ger fukt på djupet och jämnar ut hudtonen med C-vitaminkomplex och koncentrerade, högpotenta växtextrakt. Stimulerar även kollagenproduktionen, reducerar pigmentfläckar, ljusar upp mörka ringar under ögonen, minskar svullnader och föryngrar huden. Verkningstid: 10-20 min.

True organics of Sweden Sea me mask - ger fukt från aloe vera, hyaluronsyra och glycerin. Djuprengör med mineralrik chlorella och stimulerar med pepparmynta och grön mynta. Kan användas runt ögonen. Verkningstid: 10-20 min.

Anita Grant Gel face mask - ger fukt, djuprengör huden och ger klarare hudton med botaniska extrakt. Aktivt kol drar åt sig orenheter medan naturliga AHA syror exfolierar milt. Perfekt i t-zonen eller över hela ansiktet för de med fet/oren hy. Ett tunt lager räcker. Verkningstid: 5 min.

Det enda som hjälpt mot mina torra och fnasiga läppar!

Det enda som hjälpt mot mina torra och fnasiga läppar!

Har du som jag lätt för att få torra, fnasiga läppar? Känner du att hela vinterhalvåret är läppstift bara att glömma för det ser inte snyggt ut? Jag har, äntligen, hittat lösningen och jag säger stort tack till Henné! Mina torra fnasiga läppar har nu mött sin överman!
 
Jag har genom åren provat mig igenom vårt sortiment av läppvårdsprodukter men mina läppar har vägrat att samarbeta och fnasigheten och torrheten har kvartstått. Jag har peelat och smörjt men inget har fungerat. 
När Henné LipMask kom in och Anna ville att jag skulle prova den sa jag absolut - men trodde inte mycket på det. 

Jag la på ett tjockt lager direkt och glömde fullständigt bort den. Anna fick lite generat förklara för en kund som kom in att nej Cecilia har inte ätit köttfärsås till lunch utan provar ut en ny läppmask. Masken innehåller nämligen havtorn som ger den en läcker gyllenorange ton :) men inget som färgar av sig på huden. 
Efter en halvtimme torkade jag av mig läppmasken och läpparna kändes underbart mjuka och fylliga. Jag drog på ett läppbalm jag hade i väskan och gick hem glad och nöjd. Funderade på vilket läppstift jag skulle ta nästa morgon.

Men, trots insmörjning på kvällen med mer läppbalm så vaknade jag morgonen efter med torr känsla på läpparna och stramhet....
Besviket diskuterade jag detta med Anna och hon föreslog att jag kombinerade masken med Henné lipbalm. Det hade jag inte gjort utan använt ett annat som jag hade hemma.

Sagt och gjort, nu har jag roat mig i helgen med att lägga mask och smörja in med balmen och jösses nu blev det resultat! Mjuka och fylliga läppar - inte en torrflaga i sikte! Det är helt enkelt kombon av båda som behövs för maximalt resultat. Henné har lyckats klura ut formeln för att ge riktigt torra läppar vad de behöver för att må bra och behålla sin mjukhet. Jag har lagt masken på både läpparna och på den tunna huden runt om för att boosta och få bort de små torrhetslinjerna. 

Jag kan vamt rekommendera dessa och önska dig och dina läppar ett glatt leende!
Nytt förbud mot kemiskt solskydd för att rädda korallreven

Nytt förbud mot kemiskt solskydd för att rädda korallreven

Det handlar om totalt 10 ämnen som ska förbjudas i årskiftet 2019/2020 i Palau. Det första landet i världen som förbjuder kemiska solfilter. Det var ju på tiden att förbjuda kemiska solskydd. Palau förbjuder 10 ämnen som är så giftiga att de dödar korallreven. De ämnen som gäller är: 

- oxybenzone (benzophenone-3)
- octinoxate (octyl methoxycinnamate)
- octocrylene
- 4-methyl-benzylidene camphor
- triclosan
- methyl paraben
- ethyl paraben
- butyl paraben
- benzyl paraben
- phenoxyethanol

Lagen börjar inte gälla förrän årskiftet 2019/2020, läs artikeln här. Samtliga ämnen har varit förbjuda hos oss sedan start dvs 2006...
Här sticker phenoxyetanol i våra ögon, då det är ett vanligt konserveringsmedel som förekommer i många naturliga och ekologiska kosmetiska produkter. Finns i allt från hårvårdsprodukter till diverse hudvårdsprodukter. Många anser att det är ett bättre alternativ än parabener men vi står fast vid att det inte duger.

Vi har redan sett hur massturismen tog död på korallreven i "Leonardo di Caprios strand" (filmen The Beach som spelades in på en Thailändsk strand). En blandning av kemikalier från solkrämer, nedskräpning och brist på respekt för vår natur förstörde snabbt den paradisvackra stranden. Det är dags för att förbjuda alla kemiska solfilter, för det hamnar slutligen i vårt vatten via bad, dusch och kiss (ämnena tas upp i vår kropp och en del kommer ut genom urinen).

Det kan kännas som ett stort steg, men varför vänta tills det är för sent? Nu har vi chansen att förhindra miljöförstöring, så vi kan bevara dem i bättre i skick till nästa generation!

Förutom att skydda sig med kläder kan vi använda fysikaliskt solskydd eller skydd från vegetabiliska oljor.
Våra solskydd för kroppen hittar du här >
Våra solskydd för ansiktet hittar du här >
Alla våra solskydd är dessutom utan nanopartiklar och snälla mot vår hälsa och vårt vatten (korallrevssäkra). De är utan kemiska solfilter och giftiga konserveringsmedel.

Vill du veta skillnaden mellan fysikaliskt solskydd och kemikaliefilter? Läs 

Spana även in vår artikel: Våra 3 bästa ekologiska solkrämer för ansiktet >


Våra tre bästa ekologiska solkrämer för ansiktet.

Våra tre bästa ekologiska solkrämer för ansiktet.

Våren är här = starkare sol = det är extra viktigt att tänka på solskydd för ansiktet! Ansiktskrämer eller foundation med lägre SPF som använts under vintern räcker inte längre. Nu behöver du lägga till en solkräm i din hudvårdsrutin för att hjälpa vinterhyn att på bästa sätt klara övergången till vår och sommar.

Varför är dagligt solskydd på ansiktet viktig? 

 • Man bränner sig lättare på hyn i ansiktet då den är tunnare och mer utsatt för sol jämfört med andra delar av kroppen.
 • UV strålarna torkar ut huden på djupet och ger på sikt (djupa) rynkor.
 • UV strålarna ger sol- och pigmentfläckar.

Kemiskt eller fysikaliskt solfilter?

De ekologiska solkrämer vi har i vårt sortiment skyddar mot UV-strålar genom fysikaliska filter och vegetabiliska oljor. Fysikaliska filter kommer från naturliga mineraler, ej nanopartiklar, som stannar ovanpå huden och reflekterar bort UV-strålarna. De är vänliga mot båda oss människor och vår miljö. 

Ute i handeln finns det många solkrämer med kemiska UV-filter. De ger skydd genom en kemisk reaktion i huden och vissa av dessa kemiska UV-filter kan vara hormonstörande, kan lagras i kroppen och vara giftiga för vår miljö. Denna typ av solkrämer har vi inte i vårt sortiment. 

Vilken sorts solkräm ska jag använda till ansiktet?

De flesta solkrämer går att använda både på kroppen och på ansiktet. Men, dessa kombokrämer har ofta en tjockare konsisten som inte alltid är så behaglig på ansiktet. Det går väl bra om man ska ligga på stranden men i vardagen och speciellt om man använder make-up, föreslår vi solkrämer anpassade för ansiktet.

Solkrämen applicerar du efter serum och/eller ansiktskräm och före foundation i din hudvårdsrutin.

Hynt Beauty Sun Prep SPF 25

Hynt Beautys solkräm är som en härlig ansiktskräm med lätt konsistens och den ger ingen vit hinna överhuvudtaget. Krämen sjunker in som en dröm och har en väldigt lyxig doft. Sun Prep solkrämen kan användas som fuktighetskräm eller primer och är otroligt skön på huden. Den är fulladdad med härliga ingredienser som skyddar huden från skadliga UV-strålar samtidigt som huden matas med fukt och blir mjuk. Den kan användas av alla hudtyper, även känslig hy och acnehy. Veganvänlig.

Juice Beauty - SPF 30 Oil Free Moisturizer

Det här är den perfekta solkrämen för dig med oren hy, aknehy eller hud som blir blank under dagen. Det är en oljefri ansiktskräm med naturligt solfilter på SPF 30. Den har en lätt krämig konsistens som snabbt tas upp av huden utan att ge en vit hinna och utan att täppa till porerna. Denna ansiktskräm ger en matt och kladdfri finish. Den återfuktar, motverkar ålderstecken samtidigt som huden får näring och vård. Veganvänlig. 

Eco Cosmetics - Solgel Ansikte SPF 30 

Denna ansiktsgel är torrisarnas bästa vän. Det är en genomskinlig ljusgul oljegel med fräsch persikodoft som inte ger någon vit hinna på huden. Den ger huden fin lyster och gör den omedelbart märkbart mjukare. Funkar mycket bra under smink och det går att avsluta med puder om man vill dämpa på lystern. För de med fet hy kan denna bli för oljig. Veganvänlig.

Om du känner dig blek och vill få färg så använd brun utan sol istället för att sola. Läs "Vilken brun utan sol är bäst" där vi guidar dig i vilken brun utan sol produkt som passar dig bäst.

Vilken brun utan sol är bäst?

Vilken brun utan sol är bäst?

Våren är på gång - man tittar sig i spegeln och konstaterar att man är blek. Lite färg och hälsosam ton hade känts bra. Då är brun utan sol (BUS) produkter räddningen för att sätta lite färg på tillvaron. Vi är så glada över att det idag finns ett stort utbud av naturliga och ekologiska BUS-produkter som är lätta att applicera och ger en trovärdig snygg solbränna samtidigt som de är vänliga mot vår hud och vår planet. Här guidar vi dig så du enkelt kan hitta den brun utan sol produkt som passar dig bäst.

Hur fungerar det - varför blir huden brun?

DHA (Dihydroxyacetone) är det ämne som finns i produkterna som gör att man blir brun. Det är ett naturligt sockerämne som reagerar med aminosyror i det yttersta hudlagret och är inget som skadar huden. DHA går in i det översta hudlagret som till största del består av döda hudceller, reagerar med aminosyror i dessa och gör huden “brun”. Effekten brukar hålla i sig ett par dagar, så man får fortsätta att smörja in sig regelbundet om man vill behålla solbrännan. Produkterna ger inget solskydd och skyddar alltså inte mot solens strålar.

Läs gärna: Våra 3 bästa ekologiska solkrämer till ansiktet

Är brun utan sol farlig?

Brun utan sol produkter är ofarliga att använda. DHA påverkar endast det yttersta hudlagret och det är ett mycket bättre alternativ än att ligga och sola. Det som man bör tänka på är de övriga ämnena i en BUS produkt. Vi anser att en ekologisk brun utan sol produkt är det bästa valet. Då slipper man syntetiska parfymer och portilltäppande ämnen. Om man vill dölja ojämnheter eller akneärr är det extra viktigt att produkten låter huden att andas. 

Tänk på att det endast är det yttersta hudlagret som får brun färg. Huden undertill är fortfarande lika blek och man måste därför använda solskydd om man ska vistas i solen. Att bygga på en grundfärg inför en solsemester är en bra idé, men använd inte brun utan sol under din solsemester. När DHA utsätts för sol frisätts fria radikaler (vilket bl.a. får huden att åldras). Sola därför aldrig med BUS på huden.

För gravida är en ekologisk brun utan sol säker att använda. Dock ska man alltid göra ett allergitest först, då man kan vara allergisk mot naturliga ämnen oavsett om man är gravid eller inte. 

Så här väljer du din brun utan sol produkt!


ekologisk brun utan sol

För dig som vill ha en lätt gyllene ton som går att bygga upp.

Eco By Sonya - Face Tan Water bygger gradvis upp en lätt solbränd hy på ansikte, hals och dekolletage. Det är en helt flytande produkt som kommer i en brun glasflaska och har en inre kork som gör att det är enkelt att hälla ut lite åt gången. Det är helt färglöst och innehåller inga oljor vilket gör att den passar speciellt bra till de som brukar få acne av brun utan sol krämer.

Eco By Sonya - Winterskin är en närande brun utan sol lotion för ansikte och kropp som passar ljus till medium hudtoner. Den ger en svag solbränna som kan byggas upp. Den är även en näringsrik fuktgivare och ger huden vacker lyster. 

Evolve - Sunless Glow Body Lotion är en näringsrik kroppslotion som gradvis ger huden en mycket diskret solbränna. Det är en lätt lotion, enkel att massera in med en svagt fruktigt doft.

Rosenserien Self Tan fungerar både till kropp och ansikte. Det är en ganska tunn kräm som är lätt att massera in och den har Rosenseriens karaktäristisk milda rosdoft. Färgen utvecklas under 4-10 timmar.


För dig som vill ha "jag har varit på semester" - ton

Eco By Sonya - Invisible Tan, passar medium till oliv hudtoner och ger en kraftigare nyans än Winterskin. Även denna kan byggas upp.


För dig som vill ha ordentlig solbränna snabbt

Eco By Sonya - Cacao Firming Mousse är en express brun utan sol mousse för kropp och ansikte som ger en lyxig djup gyllene solbränna till alla hudtoner. Denna ger mycket färg snabbt, redan efter 1 timme, och färgen fortsätter att utvecklas över upp till 48 timmar och ger därför en långvarig solbränna. 
Recension: Så här bra är Evolve Beauty

Recension: Så här bra är Evolve Beauty

Team Softskin har testat Evolve Beauty och här kommer recensioner på favoritprodukterna. Anna har även visat upp en hel hudvårdsrutin med Evolve produkter på video! 
 

Cecilia har testat Evolve

360 serum och ansiktskräm
Jag har mogen hy och har provat 360-serien som Evolve kallar för sitt "Age-smarter koncept". Ett genomtänkt helhetskoncept som fokuserar på att motverka fina linjer, ge huden mer fasthet och elastisitet samt fräsch lyster. Jag kan bara instämma - produkterna levererar. Efter att ha använt dem i 2-3 veckor så upplever jag att min hud är mindre torr och den har fått förnyad stuns!

Superfood 360 Serum har en gel-liknande konsistens och det doftar i princip ingenting. Här har Evolve kombinerat effektiva oljor, hyaluronsyra och maca som tillsammans med peptider (som är som "budbärare") hjälper till att få ner allt lite djupare i huden. Serumet känns tunt och smidigt på huden och absorberas snabbt - känns bara jätteskönt.
Superfood 360 Serum köper du här >

Multi Peptide 360 Moisture Cream innehåller till viss del samma ingredienser som serumet. Dock har krämen även capuacusmör som stärker barriärfunktionen och antioxidantrikt extrakt från fikonkaktus. Ansiktskrämen har en mjuk lite fluffig konsistens med svag söt/syrlig doft. Båda produkterna innehåller cacayolja som både Anna och jag anser vara en superolja och det gör, iallafall för mig, att dessa produkter känns extra intressanta nu när min hy behöver mer och mer anti-age hjälp :)
Multi Peptide 360 Moisture Cream köper du här >

Evolves Ansiktsmasker
Båda ansiktsmaskerna har gett bra resultat men med min känsliga hy har Miracle Mask blivit favoriten. Fruktsyrorna i masken exfolierar milt bort allt trist och grått. Fram kommer frisk, mjuk och fräsh hy! Men, låt den inte sitta mer än de 5-10 minuter som rekommenderas. Jag låg i badet och missade att skölja av den så den verkade i hela 25 minuter. Huden blev härligt fin men jag fick mata den med extra mycket fukt och näring (360-serien) under 2 dagar för det blev helt enkelt för bra :)
Miracle Mask köper du här >

Anna har testat Evolve
Daily Defence Moisture Mist
Jag är inte så mycket för ansiktsvatten. Men den här från Evolve är maxat med fukt som ex. rosenvatten, hyaluronsyra och glycerin. Otroligt behaglig och lyxig på huden innan återfuktning men även för att fixera smink. En fräsch blommig doft som inte är för stark. En riktig fullträff! Inte konstigt att den vunnit flertalet priser. 
Daily Defence Moisture Mist köper du här >

Glow Mask
Jag har en tålig hy med ojämnheter. Denna mask finpolerade min hy riktigt bra. Mjuk, slät och massor med lyster! Cecilia trodde att jag hade sminkat mig med highlighter men det var den prisbelönta Glow mask som hade gjort jobbet :D Rekommenderar den speciellt till dig som har matt och torr hy där foundation framhäver torra partier i huden.
Glow Mask köper du här >

Hyaluronic Eye Complex
Superbra för trötta ögon! En tunn produkt i roll-on som känns som ett ögonserum. Ger maximalt med fukt till den tunna huden runt ögonen. Kyler ner svullna ögon och fyller ut fina linjer. Produkten är väldigt dryg och kommer att räcka läääänge. 
Hyaluronic Eye Complex köper du här >

Hyaluronic Serum 200
Ännu en produkt från Evolve som vunnit priser. Detta serum innehåller lågmolekylär hyaluronsyra (går djupt ner i huden) och går omedelbart in i huden. Jag märker att huden får ganska snabbt finare struktur, mer fukt och därmed utslätande utseende. Den motverkar också fria radikalier vilket är bra om man rör sig i stadsmiljöer. 
Hyaluronic Serum 200 köper du här >

Daily Renew Facial Cream 
Denna känns näringsrik på huden och mättar torr hud bra utan att vara fet. Den går in snabbt för att vara en ansiktskräm för torr hud. Jag märker att den gör huden något fastare och smidigare. Dryg är den också! Jag har endast använt denna som nattkräm, då jag dagtid alltid har ansiktskräm med SPF. 
Daily Renew Facial Cream köper du här >

Veronika har testat Evolve Nourishing Hair Elixir

Jag är ny här på Softskin och har redan provat ett par Evolve produkter. Min absoluta favorit är deras hårserum! Jag har mycket hår, det är lockigt och frissigt. Håroljor är alltid för tunga och feta eller för otillräckliga. Evolves hårserum ger så fin glans och tar bort all friss, helt utan att kladda. Jag brukar applicera oljan i torrt hår. Älskar!
Nourishing Hair Elixir köper du här >

Varför C vitamin är bra för huden och hälsan

Varför C vitamin är bra för huden och hälsan

Addera C-vitamin till din hudvårdsrutin för en mer pigg och frisk hy! C-vitamin får både kroppen och huden att må bra. C-vitamin kan tillföras både inifrån- och utifrån och hjälper dig att känna dig pigg, stöttar viktiga kroppsfunktioner samtidigt som den ger ökad möjlighet till en bra hudhälsa.

Vad gör C-vitamin 

C-vitamin är en livsnödvändig vitamin som vår kropp inte kan tillverka själv. Vi behöver därför få i oss den via kosten eller via kosttillskott. C-vitamin:
 • stärker vårt immunförsvar, så att det kan fungera på rätt sätt.
 • behövs till kroppens produktion av bindväv och kollagen.
 • behövs för god hälsa i tänder, ben och gom.
 • stödjer kroppens egen sårläkningsfunktion.
 • underlättar upptaget av järn.
 • är en antioxidant som motverkar fria radikaler.
 • är inflammationshämmande.
 • behövs för att vårt nervsystem ska fungera normalt.

Brist på C-vitamin

Har man brist på C-vitamin kan man uppleva följande symptomer:
 • Trötthet, irritation, orkeslöshet.
 • Håravfall.
 • Torr, slapp hud.
 • Inflammation i tandköt.
 • Upprepade förkylningar.
 • Dålig sårläkning.
 • Allvarlig brist på C-vitamin ger skörbjugg.

C-vitamin i hudvårdsprodukter

Hudvårdsprodukter med C-vitamin är bra för dig som:
 • lever i stadsmiljö och utsätts för luftföroreningar
 • vistas mycket i solljus / dagsljus
 • sitter mycket framför datorskärmar
 • har ojämn hudton
 • tycker att huden känns slapp och livlös

C-vitamin tillförs i ansiktskrämer och serum för att:
 • stärka huden.
 • stimulera kollagenproduktionen.
 • skydda och aktivt arbeta mot solskador och pigmentering.
 • ge huden lyster.
 • förbättra hudens spänst.
 • det är en kraftfull antioxidant som skyddar våra hudceller från nedbrytning (fria radikaler).
 • jämna ut hud och hudton.
Alla hudtyper kan använda produkter som innehåller C-vitamin, även de med känslig hy. De produkter vi nämner här i artikeln kan användas på alla hudtyper. Man kan använda produkter med C-vitamin året om men allra bäst är att använda det under vår och sommarhalvåret. När huden utsätts för solljus börjar C-vitaminet i huden brytas ner och då är det bra att tillföra extra. C-vitamin är flyktigt och känsligt för solljus så bäst är att använda produkterna över natten. På dagen är det viktigt att använda UV-skydd för att bevara C-vitaminet i huden och skydda den mot UV-strålning.

Tänk på är att eftersom C-vitamin är vattenlösligt så den finns inte naturligt i en ren olja. Köper man t.ex en kallpressad svartvinbärsolja så innehåller den inte någon C-vitamin.

vitamin C serum

Vi har flera ansiktsserum som tillför huden en extra dos av C-vitaminer:

100 % Pure Multi-Vitamin + Antioxidants Potent PM Serum
Ett serum med hela 10 % stabilt C-vitamin vilket i kombination med andra aktiva ingredienser som Q10 och retionol och E-vitamin gör produkten till en riktig hudbooster.

100% Pure - Multi-Vitamin + Antioxidants Ultra Riché PM Treatment 
Detta är en nattkräm som innehåller både A och C-vitamin. En multivitamin bomb för huden som motverkar ålderstecken, gör huden smidig och ger den ny lyster. 

100% Pure Vitamin C Serum
Ett serum med lägre halt av stabiliserat C-vitamin än PM-serumet men med andra aktiva ingredienser som E-vitamin, vitamin B5, broccolifröolja, nattljusolja och vitpilsbarkextrakt. Det vitaliserar huden och jämnar ut hudtonen. 

Rosenserien Vitamin C Serum
En effektiv formula med stabiliserat C-vitamin och vitaliserande rosenrot. Ett serum som hjälper huden att återfå och bibehålla sin spänst och lyster.

Suki Radical Youth Serum
Ett oljefritt serum fullpackat med multivitaminer i höga koncentrationer. En avancerad formula med bl.a. vitamin A, C och E, Q10, resveratrol och hyaluronsyra. Ett mycket anti-age verkande serum.


Tänk på att hudvårdsprodukter som innehåller C-vitamin alltid skall förvaras mörkt så att vitaminet inte förstörs.


Grönkål

Tillför C-vitamin inifrån

Det är allmänt känt att citrusfrukter innehåller mycket vitamin C. Det är kanske mindre känt att även många andra härliga frukter och grönsaker är fyllda med detta välgörande vitamin. Bra källor till vitamin C är bland annat:
 • svarta vinbär.
 • nypon.
 • jordgubbar.
 • bär som t.ex havtorn.
 • broccoli.
 • vit-och grönkål.
Tänk på att C-vitamin är ett känsligt vitamin som lätt förstörs, och att upp till 90 % går bort vid upphettning eller konservering. Även för tidig skörd och långa transporter, av t.ex apelsiner, medför att en stor del av C-vitaminer går förlorade i importerade varor. Väljer man svenskproducerade produkter gör man ett bra val för både hälsan och vår miljö eller varför inte odla eget. 

Om man inte får i sig tillräckligt med C-vitamin via kost eller hudvårdsprodukter kan man komplettera med ett kosttillskott. Livsmedelsverkets rekommendation för dagligt intag av C-vitamin för en vuxen är 75 mg. Forskning visar dock att man kan må bra av att ta högre halter under begränsad period, framförallt om man uppvisar bristsymptom. Man kan tillföra så mycket som 1’000 – 4’000 mg per dag, som bör fördelas jämt under dagen. Om man väljer kosttillskott via dryck är det viktigt att ”sippa” långsamt och fördela det jämnt under dagen, annars kissar man bara ut allt. Vissa med känslig mage kan reagera på C-vitamin tillskott. Prata med butiken du handlar i vilken sort som passar dig bäst.

Recension - Aloe 24/7 ekologisk aloe vera gel

Recension - Aloe 24/7 ekologisk aloe vera gel

Ett måste i allas hem! Jo det är dags för en recension på denna aloe vera gel som Anna snubblade över på en skönhetsmässa. 

Skönhetsmässa

När jag går på mässor får jag prova så mycket att det till slut kan vara svårt att komma ihåg allt. Men en produkt som verkligen fastnade på minnet var denna Aloe 24/7. Den övveraskade med sin lyxiga textur och fantastiska doft och huden blev len på en gång. Helt otippat då tupen såg så ofantligt tråkig ut där den stod. De flesta brydde sig inte ens om att prova den. Men jag är glad för att jag gjorde det, för det är trots allt insidan som räknas.

Inte en vanlig aloe vera gel

Basen är såklart aloe vera gel. Sen innehåller den även extrakt från det gröna i bladen. Bladextraktet ger gelen en brungul nyans och har antiseptiska, anti-inflammatoriska och svamphämmande egenskaper. För att ytterligare förstärka dessa egenskaper är det tillsatt citrongräs- och rosmarinolja. Detta gör att aloe vera gelen är väldigt bra på svullen och irriterad hud, insektsbett och småsår, akne, lätta svampinfektioner etc.

Som grädde på moset har man tillsatt talglösande vattenmelonfröolja, zink och antioxidantrik rooibos och lugnande kamomill.

Aloe vera gelens användningsområde

Jag tror det finns 100 användningssätt för en aloe vera gel.. minst :D Jag gillar denna aloe 24/7 bäst av alla aloe vera gel jag testat för att den är snabbverkande och inte ger den klassiska strama hinnan på huden, mycket tack vare oljorna. Trots eteriska oljor har jag och Cecilia använt den flitigt under ögonen utan problem. Hemma är den poppis året runt. Mannen har den istället för ansiktskräm och vintertid blandar han en klick aloe gel med olja. Barnen har den till allt, sår, bett, torr hud och klåda.

Själv har jag haft den till baksidan av armarna. De där små knottriga prickarna försvann på en dag och huden blev superlen! Den är också jätteskön i hårbotten, lugnar och ger fukt. Sen har jag blandat en klick med ansiktsolja och då blir det som en überlyxig serumolja. En riktig holy grail har den blivit hemma. Vi klarar oss inte utan den!


Det är helt galet att man får hela 100 ml för det priset. Så mycket mer än vanlig aloe vera gel. Ekologisk, veganvänlig och ren dessutom. Man hade lätt kunnat hälla gelen i en snygg 30 ml glasflaska med pipett och fyrdubbla milliliter priset...

Aloe 24/7 hittar du här >>>Recension - Cultivators ekologiska hårfärger är bäst på grått hår

Recension - Cultivators ekologiska hårfärger är bäst på grått hår

Jag började att färga håret med ekologisk hårfärg ända sedan de gråa stråna tittade fram för 10 år sen. Det är väldigt enkelt att färga ekologiskt. Det kan dock vara trixigt med mycket grått hår.

Fungerar ekologisk hårfärg på grått hår?

Ja, det fungerar på de allra flesta om man gör på rätt sätt. Eftersom färgpigmenten från örter och växter fäster sig på pigmenten i ens naturliga hår, kan det bli trixigt när man har pigmentfattigt hår. Många med fina och gråa strån kan få en ekofärg att fästa med bra resultat. Men, har man vita och grova hårstrån kan en ekologisk hårfärg sitta sämre. Det röda pigmentet är vår räddning då det är undantaget som faktiskt även kan färga vita hårstrån och resultatet blir permanent! 

2 stegsinfärgning

Om man inte vill ha rött hår får man färga i två steg. Först rött, sedan en brun upp till svart nyans. Är det en ljusbrun nyans man vill ha kan man först färga med en varm blond nyans (man kan tillsätta 1 msk röd henna för att få extra pigment) för att sedan avsluta med ljusbrun. Tänk på att ekologiska hårfärger, alla nyanser förutom rött, är som toningar och tvättas bort efter ett par veckor. Då tittar den röda färgen undertill fram och man får färga hela håret varje gång för att täcka det röda.

ekologisk-harfarg-2-stegsinfärning-cultivators
Här har jag sparat ut håret för att visa er. Längst in ser ni det vita som växt ut. Det röda är min förra utväxt som jag demonstrativt endast färgat rött. Längderna som är mörkbruna är färgat med Cultivators Henna och Deep Chestnut ovanpå.

Cultivators sitter bäst

Med Cultivators mörkbruna nyans Deep Chestnut har jag fått permanenta färgresultat. Denna mörkbruna nyans tvättas inte bort utan fäster riktigt bra på den röda hårfärgen. Jag har testat att färga Deep Chestnut på alla sorters röda nyanser från Sante, Khadi, Radico och Logona. Det har fungerat men jag har behövt färga om hela håret var 3-e månad. Med Cultivators röda henna sitter färgen allra bäst. Då färgar jag endast utväxten och sparar både tid och pengar. 

Färgresultat Cultivators Deep Chestnut
Här är slutresultatet när det är färgat med både Cultivators röda henna och Deep Chestnut!

Cultivators kladdar minst

Ekologiska hårfärger klumpar sig gärna. Cultivators är bara så lätt att blanda med vatten. Inga klumpar som sätter stopp i avloppet och färgen smular sig inte heller vid applicering. Det gör att hela färgningsprocessen blir enkel och problemfri. Definitivt värt det lite högre priset. Cultivators kladdar minst men luktar mest. Barnen tycker det luktar kobajs när jag färgar :D Tycker i alla fall inte att doften sitter kvar, speciellt inte efter första hårtvätten. 

Så om ni är trötta på att ständigt behöva färga håret och drömmer om att endast behöva färga utväxten, så prova Cultivators!

ARTIKEL 1-10 AV 40.1 2 3 4  Nästa »  | Visa alla 
Instagram
TEAM SOFTSKIN
Anna
Cecilia

Vi som bloggar här är Anna (kvinnan bakom Softskin) och Cecilia (CIDESCO hudterapeut). Här delar vi med oss allt som rör ekologisk skönhet och hållbar livsstil. Om det är något speciellt du vill läsa om, så tveka inte med att höra av dig till oss!