Grönt hår av örthårfärger

Eftersom ett fåtal personer har fått grönt hår av vissa örthårfärger, så har jag infört information om grönt hår på ett fåtal nyanser i butiken. Detta har skapat lite förvirring så jag vill gärna klargöra det hela.

Hur och vem kan få grönt hår?
Ljust till mellanljust hår d.v.s. vitt, grått och blont hår till mellanblont hår kan få gröna eller blåa skiftningar i håret när man väljer att färga med nyanser som inte innehåller något rött i eller färger som är mörka. Detta gäller alla örthårfärger oavsett märke. Nyanser som inte har rött i sig är ex. svart, indigo och mörkbrun. Vissa mörkbruna nyanser har rött i sig men är så pass mörka (innehåller så pass stor andel ”mörka örter”) att de ändå kan ge gröna/blåa skiftningar i håret. Därför säger jag generellt att det gäller ALLA mörka nyanser.

Varför får man grönt hår?
Detta händer p.g.a. avsaknaden av röda pigment i håret från start. Har man en hårfärg helt utan röda pigment får man grönt hår eller blåa skiftningar när man färgar med mörka nyanser.
Många blonda och mellanblonda har ytterst lite rött i håret utan att det ser rött ut. Det ser snarare gyllenblont/brunt ut. Därför kan dessa färga med mörkbruna nyanser och ändå få fint resultat.

Vad kan man göra åt det?
Titta på färgcirkeln. Röd är motsatsfärgen till grön. Därför behöver man tillsätta rött för att slå ut det gröna.
Har du råkat färga och fått hela håret grönt kan du få bort det gröna genom att färga med en nyans med rött i. Välj en färdigblandad nyans ex. brunröd eller blanda själv i en del rött i din hårfärg. Ju grönare hår du har fått, desto mer rött behövs det.

Gör en provslinga i nacken om du är osäker på om ditt hår har rött i sig eller inte. Blir det grönt så måste du blanda i lite rött i färgen. Prova dig fram med mängderna men det kan räcka med 1 matsked röd färg om du blandar med en (ljus)brun nyans. Vill du blanda med en mörkbrun eller svart nyans krävs det mycket större andel rött. Gör alltid provslinga tills du får önskat färgresultat.
Vill du absolut inte ha rött i färgresultatet får du göra 2 stegs infärgning som Khadi så fint visar på deras färgkarta. Detta innebär att du först färgar håret helt rött för att sedan färga med din mörka hårfärg. Då får du ett heltäckande mörkt resultat utan rött i. 2 stegs infärgning är det säkraste sättet för bra resultat, utan att behöva laborera med andelen rött i din hårfärg.

farbkarte_14

Andra faktorer som kan ge grönt hår
Det finns andra faktorer som kan ge grönt hår. Höga halter klor i simhallar kan ge ljushåriga grönt hår. Detta gäller även de som blonderar sig. Vatten från hus med nya kopparrör kan också ge ljushåriga grönt hår i samband med färgning med örthårfärger. Vet att det finns duktiga frisörer som kan få bort både klor och koppar ur håret. Jag vet dock inte om man kan få bort det gröna orsakat av koppar eller klor genom att lägga på en röd örthårfärg. Kanske någon som vet?

3 reaktioner till “Grönt hår av örthårfärger”

  1. Hej! Jag har en pinsamt problem som jag vill få bukt på.. mitt hårbotten luktar illa alltid! Även efter tvätt 🙁 jag har provat ekologiska schampon, mjällschampo och schampo mot svamp. Provat tvätta med bara vatten osv… Inget du funkar!!! Jag blir galen på detta, kanske någon av dina läsare har haft samma problem och har löst detta? Jag vägrar fråga frisörer då jag bara kommer få betala en massa för produkter som inte fungerar. Det luktar verkligen hemskt.. inte bara smutsigt hårbotten utan unket och lukten ökar mellan tvättarna så jag måste tvätta håret varje dag! Vad ska jag göra?

  2. Vill även tillägga att jag har en röd kliande hårbotten främst i bakhuvudet men även på huvudet, sidorna är dock symptomfria från både lukt och irritation. Om det är svamp så borde jag har löst problemet för längesedan då jag har använt mig utav Ketokonazole, selsun och varit en flitig användare av head & shoulders (..svinigt shampoo jag vet) men det är det enda som håller lukten borta längst medan de milda och naturliga schampoo gör det värre, Tea tree funkar inte heller!! Vill kunna ha ett normalt hårbotten 🙁 snälla hjälp

    1. Om du provat allt kanske du kan få hjälp av läkare? Har du mycket och tjockt hår? Det är ju viktigt att hårbotten får torka efter tvätt så man inte bara sätter upp håret i en knut efter tvättt. Prova att föna om du har mycket och tjockt hår så hårbotten verkligen blir torr. Mjällar/flagar det eller om du kliar dig, får du mycket smuts under naglarna då? Det skadar aldrig att göra äppelcidervinägerskölj (ÄCV). Prova dig fram med mängden, så länge det inte svider (ej farligt, men inte så skönt) kan man alltid öka på koncentrationen. Men prova med ex. 2 msk ÄCV i en kopp vatten. Skölj och massera hårbotten med detta och låt verka ett par minuter. Skölj sedan ur. Detta är speciellt viktigt att göra efter schamponering då vinägern är svagt sur (vilket hårbotten ska vara) och återställer pH. De flesta schampon och speciellt de ”starkare” sorterna är starkt basiska vilket kan orsaka obalans i hår och hårbotten. ÄCV dämpar dessutom kli och löser upp kalk och andra beläggningar. Så surskölj skadar aldrig. Skölj så ofta du vill, det skadar som sagt varken hår eller hårbotten. Jag tycker att Kung Markattas ofiltrerade eko ÄCV är allra bäst och mest effektiv. Du kan även prova bentonitlera. Blanda leran med vatten eller ÄCV och gör hårbottenmask + några droppar olja om du är torr. Den är högabsorberande, drar ut smuts och lugnar. Lycka till och berätta gärna hur det går för dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *