Fem billiga tips mot torr hy på ansiktet

torr hud
De som lider av riktigt torr hy har besvär året runt. Så fort man får torr hy tänker de flesta att de akut behöver en bra och gärna fet ansiktskräm. Men faktum är att det sällan är ansiktskrämen som man ska lägga fokus på. Så spendera inte dyra pengar på avancerade krämer ute i butikerna. Här har du fem billiga tips som kan bota riktigt torr, flagig och stramig hy.

Få i dig vatten!
Underskatta inte värdet i att dricka vatten, speciellt om du har torr hy. Minst två liter varje dag! Äter du mycket torr mat ex. stekt, grillad, friterad, rostad och torkad mat så är det ännu viktigare att dricka mycket vatten. Dra ner på torr mat och inför ex. kokta grönsaker, kokt fisk, soppor, smoothies etc.

Sluta att täppa igen huden
Börja ifrågasätta innehållet i dina hudvårdsprodukter, speciellt ansiktskrämer och foundations dvs sådant som man matar huden med. Petroleumbaserade kemikalier som mineraloljor och silikoner, mycket kemikalier och konserveringsmedel täpper igen huden och kan orsaka mycket problem bl.a. torr hud, finnar, klåda, stora porer, oren hy m.m. Har du då redan torr hud, så sluta täppa igen huden! Olivoljan i köket vårdar hyn mycket bättre än kemikalie och petroleumbaserade krämer. Investera i en fin och dryg ekologisk mandelolja som inte kostar mer än 149 kr. Mandelolja är super på torr och känslig hy.

Säg nej till lödder
Oftast sätts fokus på att hitta rätt kräm istället för att byta rengöringsprodukt. Om du har problem med torr hud, så ska du inte tvätta dig med en produkt som löddrar. Det allra bästa är att rengöra hyn med vatten ihop med en vegetabilisk olja. Fett löser fett och smuts. En olja som mandelolja eller avocadoolja är otroligt bra på torr hud. Löser även upp envist smink på sekunden. Torka av med en våt och varm handduk. Detta är det billigaste och bästa sättet att rengöra torr hud på.

Skrubba bort döda hudceller
Ibland kvittar det vad man än gör så verkar inte hyn vilja ta till sig fukt. Då behöver du antagligen skubba bort döda hudceller så att din kräm eller olja kan komma åt den riktiga huden och ge fukt. Ett billigt sätt att skrubba huden är genom att blanda valfri olja, ex. olivolja med florsocker. Om inte en sådan här skrubb funkar, kan man ex. prova Sukis Exfoliate foaming cleanser, från 99 kr.

Fukta huden på rätt sätt
Har du torr hy och liten budget och ska välja mellan serum och ansiktskräm, så välj serum alla gånger! En ansiktskräm och fetare oljor ger fukt och näring till de övre hudlagren. Ett serum känns kanske klent, men går ner i huden och ger fukt på djupet. Har du en aloe vera växt kan du använda gelen som serum. Annars går det såklart att köpa aloe vera gel, men det kanske inte blir lika billigt. Vill man satsa på serum så kika på i+m’s serum som jag VARMT rekommenderar! i+m’s serum räddar verkligen torr hud, i+m – AGE-PROTECT Serum Repair Avocado Hyaluron 265 kr. Har du känslig hy så välj i+m’s doftfria serum i+m – FREESTYLE Fluid Sensitive parfymfri 210 kr. Avsluta alltid med ansiktskräm eller ansiktsolja efter serumet. Använd ex. mandelolja eller avocadoolja istället för ansiktskräm. För att ge huden en extra fuktboost kan man lägga en enkel ansiktsmask på mosad mogen avocado och lite ekologisk honung av god kvalitet.

Tillägg: Ät mer nyttiga fetter
Lägg till nyttiga fetter i din kost genom att ex. äta feta fiskar (lax, makrill), avocado, kallpressad linfröolja, kallpressad kokosolja etc. Ringla extra olivolja eller rapsolja över din mat. Transfetter eller härdat fett är inte nyttiga (vanligt i margarin), så ät helst kallpressade, ekologiska oljor.

20 reaktioner till “Fem billiga tips mot torr hy på ansiktet”

 1. Hej!

  Tack för en bra blogg! Jag vill så gärna dela med mig ett annat tips som jag själv testat nyligen. Jag hade problem med väldigt torr hy, även på kroppen där jag hade stora torra fläckar. Räckte inte med vatten och smörja in. Testade både olika ekologiska oljor och produkter från essential care, som jag tycker har hjälp förut. Jag var så torr att det inte räckte. Men jag fick tipset om att äta avokado varje dag. Så jag åt en avokade varje dag och efter ca 3 veckor hade min torra hud blivit nästan helt återställd! Jag blev helt paff själv av resultatet. Det betyder iof att den extremt torra huden jag hade kanske var ett tecken på någon brist, att jag helt enkelt fick i mig för lite fett. Men kan vara värt att testa om man får problem!

 2. Älskar att tvätta ansiktet med kokosolja, typ kung markatta, vatten och ngn mjuk trasa. Tar bort smink bra och ansiktet blir så mjukt! Dessutom billig rengöring…

 3. Skulle du säga att alla i+ms produkter är ett bra sätt att börja med ekologisk alternativ för ansiktet? Var ju inte så dyra, sen kanske man inte måste ha alla produkter från samma märke, men tänkte då jag är känslig inte börja experimentera med massa olika märken på en gång 🙂

  1. Generellt ja. I+m har väldigt bra produkter, speciellt deras krämer. Självklart får man se över om man har allergier eller överkänsligheter. Om du är känslig så kika på deras Freestyle serie. Du kan alltid kombinera med rena, kallpressade, ekologiska vegetabiliska oljor. Det kan man alltid göra utan att det stör eller irriterar.

 4. Hej!
  Jag hade för några år sedan jätteproblem med finnar i ansiktet och gick till en hudvårdsspecialist. Jag tror att jag på ett år betalade ca. 10 000kr för att få mitt ansikte mjukt och rent. Självklart var jag jättenöjd med resultatet och det var skönt att få känna sig fin igen, men det sved rejält i plånboken. När mina dyra krämer efter ett tag började ta slut kände jag att det kanske var dags att försiktigt börja med hudvårdsprodukter från Apoteket. Köpte(efter rekommendation) en rengöring som löddrade. Mitt ansikte återgick till att bli torrt och jag började återigen få mer finnar. I panik började jag söka på nätet och hittade den här sidan, som har gett mig så mycket bra information! Jag är otroligt tacksam för allt du har skrivit här. Började med mandelolja som rengöring och använder det nu även som ”nattkräm”. Mitt ansikte är inte torrt längre och jag får sällan finnar. Men jag har ett problem. Runt munnen, speciellt vid hakan, har jag fortfarande kvar pormaskar och orenheter sedan innan och de vill inte försvinna. Har du något tips på vad jag kan göra för att de ska försvinna? Jag har ingen vidare lust att betala flera tusen igen för ansiktsbehandlingar när jag kan fixa det lika bra hemma.
  Tack för ett fantastiskt bra jobb!

  1. Så härligt att höra att mandeloljan funkar för dig! Hur ser det ut kring problemområdet? Är det mer inkapslade orenheter eller är de röda? Är porerna svarta och ”öppna”? Beskriv gärna så ingående du kan hur problemområdet ser ut.

   1. Jag skulle nog säga att de är inkapslade och att det ibland händer att det blir en stor röd finne av någon av dem. Det är väldigt många orenheter bredvid varandra och de känns lite hårda. Huden är inte irriterad men det syns tydligt att jag har ojämnheter på hakan. Porerna är inte svarta.
    Tack för att du svarar, det uppskattas rejält!

 5. Hej!

  Googlade på extrem torr hy och fick upp din blogg.

  För ca 2 dagar sen har jag fått extrem torr hud i ansiktet utan att jag vet vad det beror på. Skulle beskriva det som ett tunt extra lager av hud. Ser ut som typ jätte små porro maskar.

  Vad ska jag göra för att få tillbaka min fina hy?

  1. Har du varit dålig på att dricka vatten eller vistats i extra torra miljöer den senaste tiden? Har du börjat använda nya hudvårdsprodukter/smink och i så fall vad? Om du har mycket döda hudceller är regelbunden ansiktskrubb bra. Skrubbar du regelbundet? Hur rengör du din hy dagligen?

 6. Hej,
  Min dotter som är 12 år har fruktansvärt torr hy. Ansiktet är så torrt att det känns hårt. Jag har smort henne med diverse krämer (bla repair från Apoteket…) och påminner henne att dricka mycket vatten.
  Har du något tips till oss?
  Tack på förhand!
  Med vänlig hälsning Malin

  1. Hej Malin! Förstår precis. De är så dåliga på att dricka och så det kalla vädret ovanpå det. Förutom mer vatten så kan man servera mer blöt mat ex. soppor, grytor, (ång)kokta grönsaker, såsiga rätter och mindre torr mat som stekt, grillat, fritterad mat, knäckebröd, kex osv. Blanda i extra vegetabiliska oljor på hennes tallrik (eller varför inte i maten för hela familjen?) som ex. olivolja, rapsolja, solrosolja etc. Låt henne äta mandlar, fröer, nötter. Men mandar är ju suveränt för torr hy. Undvik Apotekets krämer då de oftast är fullt av petroleum baserade ingredienser som täpper igen huden och ger torrare hy i längden. Prova denna som är suverän på jobbigt torra kinder: All you need is me
   https://www.softskin.se/sv/artiklar/true-organic-of-sweden-all-you-need-is-me-15-ml.html

 7. Tack så mycket för att dela sådan proffsig post. Detta är en de mest användbara artikeln för mig. Jag har lärt mig massa tänker i denna webbplats. Jag kommer bokmärke din webbplats och ta feeds dessutom? Jag är nöjd att söka ut många bra information här inom gällande tack för delning. Vänligen hålla slik. Tack igen.

 8. Hej!
  Mycket bra artikel med många konkreta och bra tips. Men har du hört om Frankincense olja som är också en värdefull ingrediens i hudvårdsprodukter för åldrande och torr hud. De gamla egyptierna använde den i föryngrande ansiktsmasker. Oljan har rykte om sig att vara renande och föryngrande för huden, cellstimulerande mm. Jag själv och andra personer som jag känner använder den ser otroliga resultat. Du kan läsa mera om frankincense olja här: https://eteriskaoljoryl.com/2017/07/23/frankincense/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *