Tvätta håret på bebis och barn

baby-bath
När folk frågar mig vad för schampo jag använder till mina barn och jag svarar ”inget” blir det oftast tyst följt av många frågetecken. Näh, det ser inte ut som på ovan bild när mina barn badar. När de badar är det lite valfri ekologisk olja (mitt badrumsskåp är stort så jag använder sällan samma) och ibland en skvätt Weleda badtillsats. Mandelolja, jojobaolja, rapsolja, nattljusolja är nog de oljor vi använder mest. Inget schampo, inga duschkrämer eller tvålar. Tvål används vid fåtal tillfällen (speciellt när de var mindre), när det blir bajsolyckor… 🙂

Min pojke är så gott som 4 år, han är och har alltid varit superfräsch. Han luktar alltid gott, håret blir aldrig sunkigt och svettas gör han sällan trots springbenen han har. Så det har aldrig behövts något schampo för hans del. Badar gör han för att det är kul, sällan för att han behöver det. Intimhygienen sköter vi såklart dagligen.

Min flicka är 1 år och 4 mån. Som bebis blev hennes hår lätt oljigt och luktade sunkigt, hade lite skorv också (som botades med jojobaolja). Istället för att använda tvål/schampo sköljde jag av håret varje dag med vatten och ojla. Vissa dagar sköljde jag flera gånger (4 gånger som mest). Efter en vecka blev det mindre fett och jag behövde inte skölja lika ofta. Idag är hennes hår fräscht som storbrorsans hår, men hon är lite speciell. Hon har alltid gillat att smeta in sig och håret med mat och speciellt yoghurt… Det blir surt och ja, ni kan bara föreställa er. De gånger hon gör detta sköljer vi med vatten och olja. Ibland krävs lite extra gnugg och sköljningar men inget jag upplever är särskilt jobbigt.

Värt att nämna är att båda barnen haft jättemycket hår redan från födseln och att flickan börjar få axellångt hår. Tro det eller ej, men det funkar fantastiskt bra utan schampo. Om och när de behöver schampo kommer jag att lära dem att använda rhassoullera.

29 reaktioner till “Tvätta håret på bebis och barn”

 1. Hej Anna, tack för bra inlägg! Bra att fler kan få upp ögonen för hur lite hygienprodukter man egentligen behöver använda på småbarn. Tvättar heller inte mina barns hår med schampo annat än någon gång i kvartalet (högst). Vi duschar dagligen och vatten räcker för oss. Vi använder inte ens olja, året sköter sig själv. Har en pojke som är 4,5 och en flicka som är 1,5 år.

 2. Hej! Jag ska få mitt första barn nu i januari och vill köra på det här med att tvätta med vatten och olja. Men hur går det till i praktiken? Hur mycket olja, hur tvättar man, osv? 🙂

  1. Grattis till graviditeten! I början behöver du inte tvätta alls då barnet har fosterfett som skyddar. Prata med din barnmorska. När det börjar bli tvättdags så bada/tvätta barnet i ex. balja med vatten och lite olja. Håret kan du skölja med badvattnet. Om du bara ska skölja håret, kan du använda enbart vatten. Känner du att huden och håret är torrt, om barnet har skorv etc kan du tappa upp vatten med några droppar olja. Blanda ut oljan med handen så oljedropparna blir små och fördelas i vattenytan. Jag höll mitt barn i den ena armen och sköljde med den andra handen. Vissa gånger tyckte jag att håret sällan blev riktigt rent (utan lite flottigt), då försökte jag försiktigt torka av flottet med en mjuk handduk. Det går ju inte att rufsa med en handduk som med stora barn. Torka mycket varsamt och passa på att gosa! Lycka till!

 3. Hallå.
  Jag tycker det är jättebra att du tar upp att folk tvålar in barn helt i onödan. (=
  Många tror att små barn måste tvättas med Natusan och Barnängen samt gnuggas i rumpan med våtservetter.
  Sanningen är precis som du skriver att det räcker med lite olja och kanske lite krämbad i badvattnet. Yngsta barnet hade geggigt hår i början och där tyckte jag nog krämbad eller supermilt shampoo behövdes för att få ut fettet.
  Våra barn (3 och 6 år) tvättar aldrig håret med shampoo hemma om de inte själva vill. Är de hos farföräldararna blir de shampoonerade – eftersom de inte vet bättre som många andra. På simhallen ser jag folk ha en hel arsenal med duschkräm och dyl med sej eftersom de inte upptäckt no ‘poo än.

  Jag kör själv med bara aleppotvål/olivtvål till hud och hår eftersom det känns mest naturligt

 4. Jag stöter på patrull när det kommer till mina barn (7 och 9 år) på skolan. Det är obligatorisk dusch med intvålning och schamponering minst två gånger i veckan och de vill inte vara annorlunda från de andra barnen. Jag har informerar skolan om att de inte ska tvätta sig med tvål eller schampo, men det händer rätt ofta att de kommer hem och lånat någon kompis schampo. :-O Hemma använder barnen vatten och jag har inte tvättat håret mee schampo på flera år, men jag förstår deras situation. Jag behöver tips på reko produkt som jag kan skicka med barnen som ser ut och beter sig som schampo men som är ett snällt alternativ. Hjälp!

 5. Hej! Har precis hittat hit, toppenbra blogg 🙂

  Jag har ett problem som jag vore så glad om du kunde hjälpa mig med. Jag har övergått till naturlig hud och hårvård men haft världens problem med att hitta bra schampoo och balsam. Jag har jättetjockt, ganska långt hår med självfall som behöver mycket mjukgörande, och har tidigare använt mycket håroljor, inpackningar och balsam för att göra håret lättare att reda ut. Jag provar Weledas havreschampoo och balsam men det gör bara mitt hår värre än innan. Schampoot har väl funkat okej (förutom att det inte löddrar så mycket) men gjort mitt hår något enormt strävt och trassligt. Balsamet har känts som att smeta på en tjock hudkräm, det har inte gått in i håret utan bara lagt sig som en hinna typ. Med både schampoot och balsamet har jag behövt använda typ halva flaskan för att ens kunna ha en chans att borsta ur håret efter duschen. Superfrustrerande, eftersom jag verkligen satsat men nu ”blivit tvungen” att gå över till vanligt schampoo och balsam eftersom jag inte ens kan reda ut mitt hår efter att ha tvättat med Weleda.

  Googlade runt då jag tänkte att jag kanske fått tag på dåliga grejer men alla lovordar Weleda och det schampoo/balsam jag använt och skriver att det är den bästa ekologiska hårvården de använt .. Kan det vara så att det är ”dåliga” övergångsprodukter?

  Har du några råd och/eller något tips på ekologiskt (naturligt) schampoo och balsam (även inpackning? Vill helst ha ett schampoo som löddrar bra, gör håret mjukt, men framförallt ett balsam som verkligen går in i håret och gör det mjukt och följsamt, som jag så desperat är i behov av.

  Tack så jättemycket på förhand!

  1. Varmt välkommen hit! Anledningarna till ditt problem kan vara många:
   – du kanske har mycket kemikalier kvar i håret. Du behöver nolla ditt hår?
   – du kanske använder konventionella produkter som ”stör”? Hur är det med stylingprodukter och hårfärger?
   – Weledas hårprodukter kanske inte passar din hårtyp och tillfälliga hårkondition? Ibland får man prova sig fram för att hitta ett schampo och balsam som funkar för en.
   Här kan du läsa mer om övergångsschampon. Har du fler funderingar så bara hör av dig igen!

 6. Tack så jättemycket för ditt svar. Jag bytte alla produkter samtidigt och använde inga icke naturliga hårprodukter – använder för övrigt typ inga stylingprodukter. Så jag var noga med det när jag bytte till eko schampoo. Färgar inte håret heller. Provade också typ tre tvättar med Weleda under ca en månad med samma resultat.

  Så trist bara om det skulle vara så att Weleda inte passar mig, såg att du skrivit om just dessa som bra övergångsschampoon och på flera andra ställen (som bra för torrt hår, som mitt är) så blev besviken bara. Men det är väl så, att allt inte passar helt enkelt. Jag tänkte nog prova Eco cosmetics schampoo och Santes balsam som du rekommenderade? 🙂

 7. Min 3.5-åriga dotters hår tvättas enbart med vatten. Det blir inte fett. Undantag är om hon fått mat i håret, men då tar man babyshampoo endast där det är smuts. Det är synd att så många bara kör på och tvättar sina spädbarns hår med shampoo och sprayar sedan balsamspray. Det här borde BVC ge ut lite mer info om, alla kemikalier kommer att göra de här barnen sjuka så småningom.

 8. Hej,
  Hittade din blogg idag och har suttit och läst flera timmar. Så intressant och spännande. Håller själv på att kemikaliebanta min vardag och börjat byta ut hudvård o smink.
  Är gravid och tycker att det känns viktigt att ha bra produkter till bebisen sen också. Har nu hittat många tips och ska snart lägga in en beställning på lite allt möjligt.

  Jag har en fråga kring röda bebisrumpor rumpor. Har du något bra tips på vad man ska smörja med för att minska sveda och sår?
  Och städmedel och tvättmedel, finns det något som du rekommenderar?

  Tack för all inspiration och kunskap!

  1. Varmt välkommen hit! 🙂 Det finns ju olika blöjkrämer som inte svider på såren samt skyddar mot väta: Weledas blöjkräm, Laveras blöjkräm (doftfri). Sedan kan man använda enklare produkter som sheasmör eller Anita grants ekologiska motsvarighet till vaselin. Mina barn fick sår och eksem av Pampers blöjor (bl.a. parfymsatt) så prova runt bland de olika blöjmärkena och välj alltid parfym och lotionfritt. Det allra bästa är ändå att låta rumpan få vädras och andas. Tänk om man hade haft sår och sveda på sin kropp. Då är lösningen inte att använda kräm och linda in det med något vått. Passa på när ni är hemma och bebisen precis är bytt och ren efter nr2. Låt bebisen få vara blöjfri. Du kan alltid ha handdukar och kanske en blöja bebisen kan sitta eller ligga på. 10 minuter här och 30 minuter där varje dag låter huden få andas och reparera sig. Gärna längre tid om det går.
   Jag använder tvättnötter istället för tvättmedel. Städmedel köper jag från välsorterade matbutiker, de bra butikerna ha många bra ekologiska rengöringsmedel (Attitude bl.a.).

 9. Hej
  Hittade nyss hit 🙂 har hamnat i ond cirkel med mina döttrars hår. Speciellt den ena av dom. De använder Bamses schampo och balsam och håret blir rent för nån dag men jätte trassligt trots balsamet, ena dottern har knutar i håret redan dagen efter och balsamspray hjälper inte så det blir gråt vid hårborstning. Upplever deras hår flottigt fort också. Har innan testat fler av dessa ”barnvänliga” som natusan, Barnängen osv.
  Jag är intesserad av något vänligare men hur får jag då bort det flottiga och trassliga? :/ jag vet inte om jag tvättar deras hår för sällan, det är nu 1-2ggr i veckan. De är 5 och 7.

  1. Det låter inte alls kul. Verkar som om schampot har torkat ut deras hår rejält. Ju mer hårbotten blir uttorkad, desto mer fett/sebum produceras det. Med milda schampon kommer sebum produktionen långsamt att nedregleras. I början kan man med milda schampon behöva tvätta oftare och de känns odryga, men när hårbotten finner balans och håret reparerat sig. Då behöver man inte tvätta så ofta, plus att det går åt mindre mängd schampo… Alla våra schampon är milda, men dessa kan du kika på: Sante Jojoba Care, weledas barnschampo, Logona Daily Care Schampo. Prova Santes balsam. Om de badar så låt balsamet verka så länge som möjligt så det blir hårinpackning.
   När du väl har nytt schampo o balsam så sluta med de andra även om det finns kvar i flaskorna. Om håret känns strävt, matt och stelt när du byter till eko produkterna, så hör av dig igen. Det finns knep för dessa problem 🙂

 10. Hej!
  Jag har en bebis på åtta månader som hela tiden varit väldigt torr i huden. Spelar ingen roll vad jag smörjer med eller hur mycket. Oljor hjälper i princip inte alls. Har testat weledas calendula creme och har funkat lite bättre men han är ändå torr. Han har även fått eksem så vi har kört två kurer med kortisonsalva. Det hjälper når man smörjer på men det kommer hela tiden tillbaka så vi smörjer fortfarande med det 1-2 ggr/vecka. Men jag vill inte fortsätta behöva smörja med kortison hela tiden. Känns inte så bra. Har du nåot tips på vad som kan fungera? Badas gör han bara en gång i veckan och då med weledas bath oil i vattnet.

  1. Man måste smörja minst 2 gånger om dagen. När mina barn var små smorde jag vid varje blöjbyte. Det bästa är att först smörja med något som inte är så fet ex. lotion. Kika på Weledas parfymfria baby lotion. För att sedan avsluta med en fetare kräm/olja. Smörjer man väldigt många gånger om dagen kan man satsa på att smörja med feta 2 gånger om dagen och resten med lättare lotions. Det gör livet lite lättare… Något som gjorde stor skillnad för mig och mina barn är när vi lade om kosten. Vi slutade med socker och vete och vår hud är 80% mindre torr och de flesta eksem går att smörja bort med krämer/oljor. Barnen smörjs in morgon och kväll under vintertid och enbart efter bad under sommartid. Kortison använder vi sällan, är helt övertygad om att dottern fortfarande behöver kortison pga all socker och vete hon äter på dagis. Vår pojke äter sällan bröd på dagis och han har inte behövt kortison en enda gång efter vår koständring.

   1. Ok. Jag smörjer två gånger om dagen som det är med fet kräm. Han äter varken vete eller socker. Bara grönsaker, protein och mjölk.

    1. Ok, det är bra! Men prova även med lotion och oftare. Det är extra viktigt under vintern. Prova att införa mer nyttiga fetter och oljor (fet fisk, vegetabiliska oljor, avocado etc) och dricka mer vatten. Om han inte vill dricka så sluta/dra ner på torr mat som stekt mat, kex osv och inför mer kokt och ”blöt” mat. Om han äter och dricker mycket mjölk så kan det vara bra att prova dra ner på det drastiskt. Prova under en utsatt tid ex 1 mån. för att se ev. effekt. Ersätt med ex. havremjölk/havreprodukter med kalciumtillskott. Man vill ju göra allt bara för att slippa kortisonen….

 11. Sitter och läser för fullt om alla ekologiska alternativ som finns! Jag själv har psoriasis och känslig/torr hy. Min man har allergier och astma. Nu har vi en dotter på 8 månader och vi vill förskona henne från allergiframkallande ämnen och annat ”farligt”. Vi badar henne med vatten och olja men känner oss osäkra på vad vi ska använda för att tvätta rumpan efter en kiss/bajsblöja? Vad har du för övriga tips att tänka på för att skona dottern så gott det går? För övrigt fick din blogg mig att nu börja tvätta ansiktet med mandelolja istället för Oliva Rengöringsmousse. Vilken skillnad! Äntligen slipper jag känna mig som en sprucken öken i ansiktet efter kvällens rengöring!
  Har du kanske något tips för psoriasis på händer? Nu är det så illa att jag måste använda vinylhandskar när jag ska tvätta av både dottern och mig själv.
  Tack på förhand!

  1. Varmt välkommen hit!
   Kallpressade vegetabiliska oljor som camellia kissi olja, arganolja, nattljusolja, sheasmör. När det blir ett stort problem brukar jag alltid rekommendera koständring och att stressa mindre. Ät mer nyttiga oljor som linfröolja, undvik animaliska proteiner som mejeriprodukter och kött när du har psoriasis. Inflammatorisk mat innehållande socker, vete bör också undvikas eller dras ner rejält. Många kan få bukt med psoriasis genom att utesluta föda som triggar eller ”matar” hudproblemet.
   Jag torkade och tvättade bort det värsta från mina barns rumpor. Tvättade alltid med olja och vatten. Om det blev väldigt kladdigt tog jag en tvättlapp (obehandlad, torr) och torkade av oljan och vattnet, alt. fuktade tvättlappen med olja och vatten och torkade. I sällsynta fall tog jag mild och parfymfri tvål ex. när de var magsjuka och det läckt osv. Hör gärna av dig om du har fler funderingar!

   1. Tack för snabbt svar!
    Har gjort min första beställning igår och väntar nu med spänning. Har tvättat ansiktet med mandelolja från Apoteket i 4 dagar nu och har fått några finnar! Funderar på om det är pga jag är yttorr? Gjorde en skrubb igår med mandelolja och florsocker och det kändes underbart! Maken testade oxå, bara i pannan, och testade sedan att smörja på lite mandelolja. Nu hade han oxå fått en finne. När han var yngre hade problem med acne. Han har i övrigt en känslig hy. Hur ska man tänka om vi nu får finnar av tvätt/smörjning av mandeloljan? Har beställt Loelles mandelolja, kung markattas kokosolja (tänkte testa den bla till min psoriasis) och Avokadooljan som du fått så bra resultat av.

    1. Var sitter finnarna någonstans? Är det ute vid hårlinjen eller på något ställe som kan varit svårt att komma åt? När man tvättar sig med olja är det extra viktigt att få bort alla oljerester. Det är lätt att man inte är lika noggrann nära hårlinjen, näsvingarna, ögonbrynen etc. Poppar finnarna upp ”mitt på” så prova att upprepa steget där du torkar/tvättar bort oljan. Du kanske överdoserar med oljan? Tvätta dig med oljan ihop med vatten så är det lättare att massera och fördela oljan, inte mycket olja behövs för att få det rent. Hör gärna av dig igen om du fortfarande får problem.

     1. Finnarna kom mitt i pannan, mellan ögonbrynen, näsvingen och runt munnen. Är noga med att blanda med vatten och jag tvättar alltid av oljan 2 ggr med en varm och fuktig frottéhandduk. Men jag tror att jag fått svar på varför finnarna kom. PMS-finnar! Hade inte tänkt tanken ens för dottern är nu 8,5 månad och ammas. Men mest troligt är det alltså inte oljorna utan hormonerna pga cykeln som satt igång igen. Återkommer OM det mot förmodan visar sig vara oljorna. Maken har inte fått fler finnar och tycker mandeloljan känns super!

 12. Fungerar jojobaolja mot skorv? Hur gör man? Min dotter har skorv och jag trodde att det ömsas bort av sig själv. Upptäckte med tiden att det inte försvinner.

  1. Åh ja, jojoba funkar väldigt bra mot skorv. Det kan ömsas bort av sig själv men det beror på hur mycket skorv det är. För min del fick jag fick jag smörja in det med olja. När skorvet mjuknade och lossnade självmant fick jag kamma kort det, för det kletade fast sig på håret…. Mina barn hade väldigt mycket hår när de var små så jag fick kamma bort med luskam eller annan tät kam.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *