Kosten och skönheten

Framöver kommer att det bli mer bloggande om kosten, då det har en mycket stor roll i huden och skönheten (vilket är denna bloggs kärnämnen). Snart har jag varit socker, vetemjöl och mjölkfri i ett helt år. Jag tar det i etapper och börjar med vad som hände när jag drastiskt ändrade på min kost.

Nyårslöftet 2013 var att dumpa ”de tre vita” dvs socker, vetemjöl och mjölkprodukter. Anledningen var för att jag kände mig hopplöst orklös (2 småbarn och egenföretagare) och använde extremt mycket kortison mot eksem. Det var lättare att peka på de ställen jag inte hade eksem än där jag hade eksem…

När jag började:
– var jag orklös, kände att jag och tiden inte räckte till och fick inte så mycket gjort.
– hade jag kort stubin och var oftast på dåligt humör hemma.
– hade jag eksem överallt. Högerhanden gick inte att räta ut helt pga de svåra eksemen, kunde inte använda foundation då det framhävde eksemen, sov dåligt och hade kraftigt håravfall pga eksem på hårbotten, det kliande överallt, hela tiden så det var inte konstigt att jag inte kunde fokusera och vara på gott humör.
– hade extremt torr hud.

Efter ca 1 månad:
Allt förvärrades till det dubbla (minst). Jag mådde extremt dåligt (ca 3 månader) och gick t.o.m. till doktorn för att jag trodde att det var något allvarligt fel på mig. Misstänkte att jag plötsligt fått matallergier mot det mesta. När jag till slut var totalt hjälplös mailade jag till Gabriela för att bolla lite. Jag är än idag evigt tacksam *bugar och tackar* för att Gabriela tog sig tid att besvara mig. Att utesluta de tre vita var ett bra beslut, men det bästa vore såklart att fasa ut dem långsamt istället för att chocka kroppen med en massa nyttigheter och fibrer. Rådet var att inte börja äta dåligt igen, utan att hålla ut till dess kroppen justerat sig. Så jag hade inte fått plötsliga matallergier som jag själv trodde, utan det var kroppen som hade reagerat på den plötsliga förändringen. Jag körde alltså hard core varianten som jag inte rekommenderar…

Efter ca 4 månader:
– fick jag fräschare andedräkt
– fick jag mycket vackrare, lenare och mindre torr hy
– fick jag mer gjort på mindre tid (!), blev på bättre humör
– försvann min (pasta) mage. Jag hade inte förstått att min mage var svullen förut
– försvann all eksem utan att komma tillbaka. Handen gick att räta ut och jag sov gott

Efter ca 6 månader:
– slutade jag att tappa hår och det började växta ut igen. Hade jättemycket korta bebisstrån.
– hudbristningarna på rumpan var så gott som bortblåsta! Det syns som lite ljusare linjer idag, men huden är helt slät och len.
– hade jag så vacker hy även utan minsta smink! Japp, jag förevigade glädjen i bloggens header. Där ser ni mig utan smink 🙂
– fick jag kommentarer om att jag såg 10 år yngre ut av både folk som jag kände och som jag inte kände, män och kvinnor (!).
– började jag med vetegräs (utdrivande, glutenfri, fullproppad med klorofyll, nyttiga mineraler och vitaminer.)

Vetegräset:
– fick genast stora acnen och orenheter, röda prickar under 2 veckor.
– fick efter nån månad något jämnare hy. Hade under tonåren en lien prick under ena ögat som växte med åren (”godartad födelsemärke” enligt läkaren) som var puts väck efter 5 månader!
– fick lite småeksem på handen och armarna. Vet ej om det var vetegräset eller det kalla vädret. Hudens lyster försvann.
– de gånger jag glömde vetegräset tyckte jag att jag fick finare hy.
– har druckit vetegräs i ca 6 månader och ska inte fortsätta med det. Kanske nån annan gång.

Nu efter 12 månader:
Idag använder jag mycket sällan kortison och använder jag, så blir det hydrokortison. Märker att min hudkondition blivit sämre såhär under vintern. Men är så säker att det sakta kommer att bli bättre med åren. I det stora hela, förutom att jag både kroppsligt ser bättre ut och fått vackrare hy, mår jag så mycket bättre. Jag har alltid tid för barnen och har ork nog att leka med dem. Samtidigt hinner med jobbet och håller gladeligen en blogg, facebook och instagram vid liv utan att stupa av utmattning. Barnen är så mycket gladare, de kan finna ro i kroppen och somna på mycket kortare tid. Lill pojken är inte agressiv och lika skrikig längre. Båda barnen behöver nästan aldrig kortison och de har lenare samt mycket mindre torr hy. Mer glädje och harmoni i familjen helt enkelt!

Nu undrar ni säkert vad jag åt istället för pasta, smör, bullar etc. Det kommer inlägg om detta och även receptinlägg för att tipsa om godare och hälsosammare mat.

7 reaktioner till “Kosten och skönheten”

 1. Väldigt intressant! Jag har (som vi tidigare pratat om tror jag) också haft eksem hela mitt liv, försvann dock helt när jag slutade med mjölk och mjöl,har även slutat med socker men vet inte om det påverkade. Så fort jag slarvar och äter lite för mycket mjölk eller mjöl så kommer det genast tillbaka.
  Acne har jag också fått de senaste två åren, men det verkar kunna börja lägga sig något nu. Tror min stress kan spela in en del också i hur min kropp reagerar.

  Det ska bli spännande att läsa om vad du ätit istället och att få recept! 🙂

  1. Håller med om att det är väldigt intressant. Vi kan reagera väldigt olika. Sedan är människokroppen så himla komplex där yttre faktorer (förutom kosten), som huvudbry har enorm stor inverkan. Men jag tycker att jag hanterar stress mycket bättre nu, kan fokusera och kan prioritera rätt. Japp, uppföljning följer 🙂

 2. Vad intressant att läsa om din kostresa! Jag lade också om min kost för ca. ett och ett halvt år sedan, bland annat skippade jag socker, snabba kolhydrater och dåliga fetter. Anledningen till att jag ville förändra min kost var att jag hade haft rätt stora problem med akne. Även om jag ännu har akne så har det blivit bättre, dessutom har mitt handeksem också försvunnit. Däremot har jag fortfarande eksem i armvecken, både allergiska utslag och röda torra eksemfläckar, så det återstår ännu att se hur jag skall lyckas med att mota bort det.
  Blir riktigt intressant att läsa dina andra inlägg! 🙂

 3. Vilket bra inlägg. Jag gjorde samma förändring för två år sedan men höll bara på fyra månader (för blev gravid sen och mådde superilla och ville bara äta toast med marmerlad)
  Men nu har jag börjat igen, är inte stenhård men oj vilken skillnad det är.
  Tycker även jag mår bättre av att äta mer vegetariskt. Max 500g kött i veckan. Testa det, säker på att du kommer må ännu bättre 😉 tack för en bra blogg!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *