Cocamidopropyl betaine och nitrosaminer

Livet hade varit enklare om jag inte varit så petig. Att bara ta in allt som heter eko. Varför måste jag vara så tvångsmässigt petig när det gäller innehåll? Jag kan ju inte ta in något som jag själv inte skulle vilja använda pga innehållet. Det går ju inte heller att sälja något som jag inte vill rekommendera till mina nära och kära. Nä, det går bara inte.

Den senaste tiden har jag velat ta in produkter (mycket på kunders begäran) men inte kunnat pga tvålämnet Cocamidopropyl betaine (CAPB). Det här är käppet i hjulet. CAPB kommer från kokosoljan och vad jag har förstått så är den i sig inte ”farlig”. Men när man vidaresyntetiserar detta så får man nitrosaminer som biprodukt. Nitrosaminer är cancerframkallande, hudirriterande och allergiframkallande och är således inget jag är glad för. På Livsmedelverkets sida kan du läsa om nitrosaminer i vår mat. Rökarna får i sig mest. Orkar du inte läsa texten kan du skrolla ner och kika på tabellen. Deprimerande. Men något man kan göra är att äta en C-vitaminrik kost, då C-vitamin motverkar nitrosaminerna!

CAPB är populärt att använda och jag hittar det oftast i billigare ekologiska hudvårdsprodukter, men såklart även i dyrare exklusiva märken.

Jag har varit i kontakt med danska Urtekram, då de har CAPB i nästan alla produkter som löddrar. För att kunna Astma & Allergi certifiera hudvårdsprodukter i Danmark måste nitrosaminerna ligga under 5 ppm (parts per million, dvs 5 mikrogram/liter). Urtekram klarar denna gräns och har därmed certifierat ett urval av sina produkter. Frågan är vad halten brukar ligga på? Den kanske är superlåg under 1 ppm, men det vet man ju inte. Men skulle jag vilja använda produkter med nitrosaminer (även om det är låga halter) på mina barn? Nej, det räcker väl med det de får i sig via kosten… Till vuxna känner jag mig kluven. Inget är svart och vitt. Det är låga gränser och det är nog bättre att stå över kakaon och den stekta baconen istället…. eller?

Vad tycker ni? Använder ni produkter innehållande detta tvålämne? Hur är er inställning till nitrosaminer? Det lutar mycket mot att jag vill fortsätta att hålla butiken fri från CAPB, men skulle gärna vilja höra era röster!

24 reaktioner till “Cocamidopropyl betaine och nitrosaminer”

 1. Alltså det är en djungel det där med alla kemikalier och om det inte är för dem en och en så är det den fördömda cocktail som blir tillsammans med andra kemikalier som inte ens forskare har koll på. Jag försöker alltid hålla mina produkter så rena som jag kan. Jag skulle säga fortsätt hålla butiken fri från CAPB 🙂

 2. Hej, sitter här på småtimmarna och ammar min lilla juvel när jag läser ditt inlägg. Jag tycker det är jättebra att du är petig. Känner du att det är gångbart tycker jag du ska fortsätta med en butik fri från ”allt skit” 🙂 Det skapar en trygghet för konsumenten att veta att de kan lita på dig och din butik i strävan efter rena produkter.

 3. Hej,
  Jag tycker du gör helt rätt i att vara petig och noggrann. Det känns skönt att veta att i alla fall du utesluter alla mindre bra ingredienser, man vet att det som finns hos dig kan man köpa med gott samvete!
  Jag tycker det är en trygghet. De där nitrosaminerna låter inte allt för trevliga.
  /Alexandra – ecosmart

 4. Så skönt att höra att fler bryr sig och tycker att det är rätt att vara petig 🙂 Det är konstigt att man tillåter att astma & allergimärka barn och babyprodukter med även låga gränsvärden. Som konsument tror man att en astma & allergimärkt produkt är bättre än en som inte är det. Så fel det kan bli. Om man vill ha det bästa så måste man vara superinsatt och då har man ju tappat hela grejen med att certifiera och märka produkter…. eller?

 5. Hejsan
  Jag tycker det är självklart att man ska motstå detta ämne. Är det inte bra så ska det inte tillsättas i produkterna. Det finns ingen ursäkt. Börjar man tulla på det så kan man ju tulla på annat också. Det är det som är så skönt med webbutiken att du är kunnig gällande ämnen och sedan inte låter farliga ämnen passera. Det gör att man kan lita på Softskin.se. Det blir som en trygghet och det tror jag är viktigt att behålla. Ha det bra
  Med vänlig hälsning, Therese

  1. Åhh det är precis så jag tänker. Det finns en ganska stor gråzon där många ingredienser hade kunnat gå an, men ähh det finns ju andra produkter med bättre innehåll så jag får helt enkelt att låta bli. Gör jag ett undantag så kan det bara bli förvirrat gällande trovärdigheten på resterande sortiment. Lättast är att hålla sig helt borta från dessa ingredienser. Tack för all feedback! Känns bra att få höra hur ni resonerar.

 6. Jag är inte superpetig när det gäller CAPB. Har läst både bu och bä, men det du skriver är ju klart oroväckande. Är lite nyfiken på hur du tänker kring Sodium Coco-Sulfate, vissa hävdar att det är lika illa som SLS och andra att det är milt och snällt. Minst sagt förvirrande. Själv upplever jag SCS klart mkt skarpare på huden/i håret än ex.vis CAPB, men det säger ju inget om innehållet av nitrosaminer, så klart.

  Och sen babassuamidopropyl betaine som finns i JMOs schampon t.ex., det känns som att det skulle vara nåt liknande CAPB, men där vet jag att det inte varit så enkelt att få tag i bra info. Vet du nåt?

  1. De närmaste veckorna har jag just grävt info kring Sodium coco sulfate. Svaret till dig blir långt så jag gör ett separat blogginlägg om detta istället 🙂 Sökte lite snabbt om babassuamidopropyl betaine. Det finns (r)inga studier på detta ämne. Vad jag har förstått så skulle den teoretiskt med dess kemiska struktur kunna bilda nitrosaminer vid framställning, men man vet inte om den gör det och om den gör det, i vilka mängder. John Masters får duga än så länge. Det är bara en fråga om tid. Ju fler rena schampon jag hittar, desto mindre anledning finns det att ha kvar schampon som ”bara duger”. Ja, det gäller att hänga med så att sortimentet kan hållas så rent som möjligt.

 7. Håll butiken fri från det.Det är så härligt att du kollar igenom allt så att vi som handlar hos dig slipper det. Tack!

 8. Jag tycker det är jättebra att du är petig och inte tar in ”vad som helst”. Det gör att vi, som inte är så insatta i alla tvivelaktiga ingredienser, vet att det är 100% tryggt att handla på Softskin.se
  Keep up the good work!!

 9. Jätte bra sida! Försöker hålla mig så insatt som möjligt själv men det är rätt svårt. Du gör det mycket bra. Man blir lite ledsen när man ser en märkning och sedan tittar på innehållet och inser att märkningen inte betyder särskillt mycket. Tack för att du anstränger dig och delar med dig så vi andra också kan bli bättre.

 10. Hej! Jag kände inte till detta innan, men jag har väldigt känslig hy och har länge reagerat på Urtekrams shampon! Har bla använt deras parfymfria, märkt med det danska Astma & allergiförbundets logga. Vid något tillfälle råkade jag läsa om ”betain-överkänslighet” och utan att veta vad det exakt innebar, bara att det kunde förekomma så har jag undvikit att använda produkter med Cocoamido propyl betain. Övergick till Änglamarks parfymfria babyshampo som har funkat helt ok, trots att de ändå innehåller SLS. Har verkligen velat undvika SLS men i just babyshampot kommer det en bit ner på deras innehållsförteckning (dvs lägre halt), och jag har reagerat mindre på det än Urtekrams. Hade jag inte reagerat hade jag inte orkat bry mig (precis som du är inne på-allt hade varit lite enklare om man inte satte sig in i allt) men jag gör uppenbarligen det, och nu förstår jag varför! Och då kommer jag fortsätta undvika CAPB. Kan tycka Urtekram kunde kasta ut det ur sina produkter också…

 11. Jag ville bara tillägga att man kan undvika mycket av detta med CAPB genom att inte använda schampoo. Sedan 1,5 år använder jag bara balsam (balsammetoden). Det kan vara lite pyssigt att hitta balsam som funkar, och som inte gör håret fettigt, men när man väl gjort det så går det precis lika bra, eller till och med bättre. Jag tvättar helt som vanligt, inte krångligt alls, använder bara lite mer och låter balsamet sitta i lite längre. Mitt hår är mycket mindre torrt nu för tiden, men det kan också bero på att jag samtidigt gick över till att endast färga med örthårfärg. Urtekrams balsam funkar (alla varianter jag prövat), Sante Brilliant Care är superbra, Logona Mangobalsam funkar bra. McUrthe (tror jag det heter) funkar bra. Det är nog alla jag kan rekommendera. Ett av de bästa balsam för balsammetoden jag testat är Garant Såklart, men det innehåller Phenoxyethanol, och det vill jag inte ha i mitt hår heller:-)

  1. Ja, jag har faktiskt funderat jättemycket på att prova balsammetoden, då jag har superkänslig hårbotten. Tänkte först testa olivtvål med lagerbladsolja först 🙂 Men det här med balsammetoden. Är det typ som att tvätta ansiktet med olja? Vad ska man tänka på när man väljer ut ett balsam enligt balsammetoden?

 12. Väldigt intressant! Vore kul att höra en kommentar från Maria Åkerberg om detta också (de är ju väldigt aktiva på sin Facebooksida, kanske vore en idé att höra med dem där?). Själv tänker jag fortsätta använda schampo från MÅ, i alla fall tills min flaska är slut.

  1. Om hud och hår inte reagerar negativt på en produkt tycker jag det är dumt att slänga. Det är som sagt svårt att hitta rena schampon som passar ens egen hårkvalitet, men det är värt ett försök tycker jag. Den kontakt (bara en gång) jag haft med MÅ har varit… inte så positiv.. renodlade webshoppar är inga de bryr sig om och än mindre våra åsikter. Tyckte det tog alldeles för många år för dem innan de fasade ut parabenerna (har de inte parabener i deras mascara?) och än idag har de lång bit kvar till renhet i mina ögon.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *