Lyssna på P3 morgonpasset: de pratar om giftig smink och hudvård just nu


Intressant! Kul att det tas upp! Lyssna gärna på P3 morgonpasset för de pratar om giftig smink och hudvård just nu. Kanske kan man lyssna på det i efterhand också….

Tillägg:

Inget nytt egentligen, men att man ska vara noga med att välja hårfärger, solkrämer och deodoranter då dessa produkter oftast innehåller hälsoskadande ämnen. De pratade om syntetisk mysk som oftast ingår i parfymer och allt som är parfymerat. Den syntetiska mysken lagras i människors och djurs fettvävnader och det enda sättet att bli av med det är att amma, men då går det ut i mjölken rakt in i våra barns kroppar och fettvävnader…

Många tänker att små mängder gifter är försumbart, men svenskar använder hela 110 ton hudvårdsprodukter dagligen så lite blir plötsligt mycket. Kanske lite för varje människokropp men mycket för miljön. Dessutom kan små mängder räcka för att gravida, ammande och små barn ska ta skada (då ska vi inte ens tänka på coctail-effekten).

Sammanfattningsvis så är det en generell uppfattning om att ekologiskt fungerar sämre än konventionell hudvård (!) och att det är svårt att läsa INCI och handla giftfritt och ekologiskt. Inte så svårt tycker jag. Det är bara till att börja leta efter ekologisk certifierad hudvård, så slipper man lusläsa INCI. Exempel på bra och vanliga certifieringar är Soil Association, NaTrue, USDA Organic, EkoCert, BDIH etc. Oavsett vilken fristående ekologisk certifiering en produkt har, så är den ett mycket bättre val än konventionell hudvård.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *