Att välja en bra tandkräm & få ut det mesta av en

Det är dags att titta in i badrumsskåpet igen och läsa INCI. Denna gång handlar det om tandkrämen. Trotjänaren som vi dagligen använt sedan barnsben.

Fluor
Vi vet att fluor är bra mot karies, men vi vet också att fluor är giftigt. Ord som nervgift, cancer, benskörhet, akut förgiftning mfl. är kopplade till fluor. Det är därför extra viktigt att spotta ut all tandkräm och inte svälja det. Låt inte barnen få fri tillgång till tandkrämstuben. Ha alltid barnen under uppsikt så att de inte äter av tandkrämen.

Det finns tandkrämer utan fluor idag. Ibland varvar jag mellan tandkräm med och utan fluor. Verkar inte ha något bra saliv då jag väldigt lätt får karies och av denna anledning har jag haft svårt att släppa fluortandkrämen helt. Så här får man prova sig fram och ta ställning om man klarar sig utan fluor eller inte.

Andra vanliga ämnen att undvika

 • Triclosan – antibakteriell, kan brytas ner till dioxin (giftigt), miljöbelastande, allergiframkallande, misstänkt vara cancerogen, bioaccumulativ, irriterande på hud och lungor etc.
 • SLS (sodium lauryl sulphate, natriumlaurylsulfat) – tvålämne, allmän irritant, irriterar hud (speciellt runt ögonen, munnen och hårbotten). Kan även vara kontaminerat med giftiga orenheter som 1,4-dioxane under framställning/tillverkning. På längre sikt orsaka acne och håravfall etc.
 • Titandioxid – vitt pigment i tandkrämen, naturlig mineral som som eg. är ofarlig. Dock framgår det sällan om det är i nanostorlek eller inte. Nanopartiklar är relativt nytt och inte helt utrett kring hälsopåverkan. Partiklarna är så små att de stannar kvar och sprids i kroppen. De är så små att de t.o.m. kan förflytta sig upp till vår hjärna. Om du inte orkar läsa INCI så välj en tandkräm som inte är vit.
 • Parabener – konserveringsmedel, misstänks vara cancerframkallande, vara giftigt för våra organ etc. Finns runt 20 olika sorters parabener.
 • Alumina – konsistensgivare (så det inte kakar sig), misstänks vara ett nervgift, bioaccumulativ och giftig för våra organ. Hittas vanligen i flytande ”2-i-1” tandkrämer.
 • PEG (polyetylenglykol) – lösningsmedel, binadre som heter PEG följt av en siffra (siffran beskriver molekylens längd dvs struktur). Alla varianter är inte lika hälsofarliga men vissa kan innehålla spår av etylenoxid och 1,4-dioxan (giftiga) samt misstänks vara giftiga för våra organ. Jag brukar skippa alla PEGs för enkelhetens skull.
 • Carvone – smakämne, ingår också naturligt i smakämnet pepparmint, ger allergireaktioner hos 6% av befolkningen. Carvone är inte så farlig i min mening, men kan vara bra att känna till om man är överkänslig.

Mitt miljö- och plånbokstips
Även om man tryckt ut det sista för kung och fosterland så finns det jättemycket tandkräm kvar i tuben. Klipp upp tandkrämstuben! Det kommer att räcka mååånga dagar till. Glöm inte att använda den övre tubdelen som ett lock, annars torkar tandkrämen in snabbt.

11 reaktioner till “Att välja en bra tandkräm & få ut det mesta av en”

 1. Topen tack för infon. En följdfråga har du något tips på en barntandkräm ej vit som barnen kanske kan tycka om? Har en 2 åring som sväljer tandkräm och nu får vi nog sätta stopp för det och köpa en barnvänlig tandkräm.
  Med vänlig hälsning, Therese

  1. Weledas barntandgel gillar jag starkt. För de har inte tillsatt något som löddrar, något som de flesta fluorfria barntandkrämer gör. En mycket mild barntandgel, utan fluor såklart. Min lille pojk på 2 år gillar den. Han sväljer också. Har själv provat den och den smakar frisk mint med en söt smak. Eftersom den inte löddrar får man försöka fördela gelen på tänderna innan man börjar borsta. Gelen är lite rinnig och är gul i färgen (ingen titandioxid).

 2. Hejsan
  Jag undrar om du har något bra förslag på en bra tandkräm som inte innehåller dessa ingredienser. Har precis märkt att min pepsodent innehåller sls.

    1. Måste erkänna att jag har dålig koll på flourtandkrämer. Vet att Sante har några med flour men kommer inte ihåg de övriga ingredienserna. Är det något av intresse kan ”scanna” och ta in… Förstår att en del vill ha flour för att de har lätt att få hål eller att tänder ilar.

 3. Hej Anna!
  Bra artikel… Själv borstar tänderna med kallpressad kokosolja med några droppar eterisk olja pepparmynta, och citron, eller frankincense, eller med tandkräm från Young Living Essential Oils.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *