Tillämpa sunt förnuft på bebishy

Denna gång vill jag rikta uppmärksamheten till bebisarna. Dessa minimänniskor har mycket tunnare och känsligare hy än barn och vuxna. Deras immunförsvar är under utveckling och de kräver därför extra mycket omtanke. I teorin vill man skydda dem från allt skadligt i vår miljö, men i praktiken är det inte lika lätt. Här är några punkter som jag ändå tycker är relativt enkla att genomföra eller är åtminstone värt att tänka på:

Tänk parfymfritt
Parfymer är allergiframkallande och kan dessutom bidra till utveckling av eksem. Är du som förälder allergiker eller har känslig problemhy så bör man vara extra försiktig.

 1. Byt till parfymfritt tvättmedel. Bebisarna luktar så gott ändå!
 2. Om man tvunget vill använda färdiga våtservetter (istället för vatten+olja) så välj åtminstone de som är parfymfria. Tycker personligen att man bara ska använda våtservetter när man är på resande fot (där det inte finns rent vatten).
 3. Välj parfymfria blöjor. Det ultimata är naturligtvis tygblöjor.
 4. Välj parfymfria hudvårdsprodukter.

Hygien och hudvårdsprodukter
Tillämpa sunt förnuft!

 1. Bebisar och små barn behöver inte bada varje dag. De svettas inte så värst mycket och blir inte heller särskilt smutsiga. Självklart ska man dagligen sköta om intimhygienen och skölja bort ev. kräk men att ha som vana att bada varje dag innebär att tvättar bort naturligt hudfett och därmed torkar ut hyn.
 2. Använd inte schampo eller duschtvål rutinmässigt. Olja och vatten funkar väldigt bra väldigt länge på de små liven.
 3. Bubbelbad eller skumbad är totalt onödigt för bebisar. Jag fick en testflaska i min ”förlossningsväska” från sjukhuset och slängde den direkt. Endast större barn har gläde av skumbad. Tänk på att allt som löddrar mycket är uttorkande på huden. Åter igen, vatten + olja är det ultimata.
 4. Lätta hudirritationer eller lätt eksem kan oftast botas med envist smörjande av fetare krämer eller oljor. Har du en bra fungerande olja kan du blanda den med bebislotion eller -kräm för extra fett. Prova detta först innan man drar till med hydrokortison.
 5. ”Föräldrarna vet bäst” och detta är sant! Gör det som du anser är och fungerar bäst för ditt barn. Allmänläkare, dermatologer och allergispecialister envisades med att min pojke skulle använda Decubal från apoteket eftersom den är utvecklad för känsliga och att ”ingen” reagerar på den. De trodde inte på oss när vi sa att han fick kraftiga nässelutslag av just den krämen. De rynkade också pannan när vi sa att vi använder oss av vanlig rapsolja och rapsoljebaserade produkter (som vi inte köpt från apoteket). Vi fick alltså applicera krämen framför ögonen på dem för att de skulle tro på oss… Ja, då var det nog bäst att vi fortsatte att använda det som hittills funkat sa det till slut. Föräldrarna vet bäst – punkt slut.
 6. Ett litet tips på klåda är potatismjöl. Det var min svärfar som tipsade om det. Det låter konstigt, jag vet, men det är superbra. Håller huden torr och det bästa var att potatismjölen lugnade all kli på direkten, speciellt i blöjområdet. Byt ut talken vet jag. Testa! Det är helt naturligt, billigt och bra. (Vet dock ej hur det fungerar på potatisallergiker)
 7. Som ni säkert förstår tycker jag att rapsolja (som vi även äter) är jättebra för den mest känsliga bebishy. Det är så väldigt få som reagerar på det. Använd det för att smörja in huden samt tvätt och bad.

Begagnade eller ekologiska kläder
Att tänka ”de kan väl ändå inte sälja giftiga kläder till bebisar” är mycket vanligt, men kanske inte helt verklighetsförankrat. Tänk på all bekämpningsmedel till bomullsplantagerna, massvis av färgämnen/blekmedel samt kemikalier för att färgen ska sitta och mer kemikalier för att konservera plagget och för att garanterat hålla alla skadedjur borta. Jag anser att begagnade och/eller ekologiska kläder är ett säkert val. Men om man ska handla nytt (som inte är ekologiskt) så tänk på:

 1. Att helt hoppa över svarta kläder för bebisar (och barn)!
 2. Välj ett- och naturfärgade plagg så långt det går, speciellt det som ska ligga närmast huden.
 3. Tvätta och jag menar det! Tvätta minst 2 gånger innan användning. Min pojke som har allergibenägen hy tålde inte ”vanliga nya” kläder som tvättats mindre än 8 gånger. Alla är inte lika känsliga, men det är helt klart tänkvärt.
 4. När du håller ett superplagg i handen som ex. både tål regn och är helt vattentätt, är supervarm, där plagget dessutom ”andas” och där kanske all vatten bara rullar av plagget, då är det dags att ställa sig frågan: Hur kan detta plagg ha alla dessa superfunktioner?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *