Nytt på ingredienslistan: Ceteareth-20

Som många av er vet så listar jag ämnen som jag inte gillar i ekologiska hudvårdsprodukter. En del av min arbetstid går just åt att (lus)läsa INCI listor. Tur som händer det inte så ofta att jag hittar något jag ogillar och det är sällsynt att jag hittar något som inte redan är listat, men idag hände det.

Ceteareth-20 är en surfaktant dvs. ett ytaktivt ämne, ett lösningsmedel som irriterar ögon och hud. Vid framställning av ceteareth-20 kan dessutom spår av det giftiga ämnet 1,4-dioxane finnas kvar. 1,4-dioxane är en oönskad biprodukt som är giftig och misstänks starkt vara cancerframkallande. På en skala 0-10 (där noll är helt ofarlig) ligger 1,4-dioxane på 10. Denna ingrediens hittade jag i en ekologisk hårgel som trejde ingrediens på innehållsförteckningen. Jag tycker att det är ett märkligt val av surfaktant då det finns många andra ofarliga/ icke irriterande man kan använda sig av istället.

4 reaktioner till “Nytt på ingredienslistan: Ceteareth-20”

    1. Det får förbli hemligt. Eftersom jag är en återförsäljare vill jag inte ange produktnamn eller företagsnamn då det blir någon slags smutskastning. Mina listningar på ingredienser är till för att man själv kan hitta fallgroparna och rensa ut i badrumsskåpet. Listan är också bra om man nu ex. ska köpa en ny hårgel, då kan man ju se upp för detta ämne. Tack ändå för att du frågade! Det är säkert fler som undrar varför jag inte anger produktnamnet…

    1. Nu är jag inte så bra på formulering/tillverkning. Det beror lite på vad det är för en produkt man tittar på och vad för något man vill uppnå (ändra ytspänning, konsistens etc), men salter, alkoholer, andra emulgeringsmedel, milda tvålämnen/tvättämnen är några exempel. Kul att du gillar bloggen 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *