Undvik quartz powder i ekologiskt smink

Quartz powder (crystalline silica) är en naturlig mineral som är helt ofarlig i sin naturliga form. Det är när ämnet pulveriseras som den blir farlig. Inandning av detta pulver i stora mängder kan ge mycket allvarliga lungsjukdomar. Jag har tidigare flaggat för detta ämne, men det blev åter aktuellt nu när uppdrag gransknings ”Modets offer” tog upp om ämnet quartz powder. Detta fina pulver används för att blästra jeans (så de ser slitna ut) och i Asien har de dåliga/inga skyddskläder på sig och många insjuknar i lungsjukdomar. Blästringsmetoden är förbjuden i Europa, men det verkar vara ok att importera kläder som blästrats med quartz powder (?!!). Mineralen används även flitigt inom glas- och keramik tillverkning.

Men! Quartz powder eller crystalline silica hittas även i ekologiskt certifierat smink. Jag tycker förvisso att det är ok om silika finns i fast smink, men i flyktig smink som dammar (ex. puder, rouge etc) tycker jag inte det är ok. Lite varje dag i några år…. Som ni kanske förstår finns inte quartz powder eller silica i Softskins sortiment av ekologiskt smink. Nä, varför ska vi andas in detta från smink när det finns massor av andra alternativ?

Tillägg: även Silica misstänks vara giftigt för lungorna vid inandning.

En kommentar till “Undvik quartz powder i ekologiskt smink”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *